Raportat la salariu, tigarile din Romania sunt cele mai scumpe din UE

Data publicarii: 18-02-2010 | Actualitate

Din salariul mediu brut, un luxemburghez isi cumpara peste 1.100 de pachete de tigari pe luna, un britanic - 455, iar un roman - numai 183. Raportat la puterea de cumparare, in Romania tigarile sunt cele mai scumpe din Europa.

Cele mai scumpe tigari din Europa, raportate la salariu, sunt in Romania, unde dintr-un salariu mediu brut pot fi cumparate 183 de pachete, la polul opus aflandu-se Luxemburgul, cu 1.127 de pachete. Aceasta este concluzia unei analize realizate de Gandul luand in calcul preturile practicate in fiecare tara pentru cea mai vanduta marca de tigari, prezente in statistica pe 2010 a Tobacco Documentation Center, si salariile medii brute din majoritatea tarilor europene, centralizate de Nova TV din Cehia, parte a grupului CME.

In termeni absoluti, cele mai scumpe tigari sunt vandute in Norvegia, cu 8,13 euro/pachet, si cele mai ieftine in Serbia (0,63 euro). In Romania, pretul mediu al unui pachet este de 2,34 euro. Diferentele sunt date insa de venituri. Salariul mediu brut al unui norvegian, de 4.137 de euro, este de aproape zece ori mai mare decat al unui roman, de 428 de euro. Sarbii au un venit lunar brut mai mare decat romanii, de 571 de euro, iar tigarile sunt de 3,7 ori mai ieftine.

In Regatul Unit, pretul unui pachet de tigari este de 7,21 euro, dar un britanic castiga in medie 3.282 de euro pe luna, salariu care-i permite sa cumpere 455 de pachete. Tinand cont de puterea de cumparare, rezulta ca in Romania tigarile sunt de 2,5 ori mai scumpe ca in Marea Britanie.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: