FMI: Guvernul este pregatit sa ia masuri fiscale aditionale. Traducerea analistilor - majorarea TVA

Data publicarii: 22-02-2010 | Economie

Respectarea tintei deficitului bugetar, de 5,9% din PIB, presupune din partea Guvernului atat un control al cheltuielilor, cat si o imbunatatire a colectarii veniturilor. Cu toate acestea, reprezentantii FMI considera ca autoritatile de la Bucuresti sunt "pregatite sa ia masuri aditionale, daca va fi necesar, pentru atingerea obiectivelor fiscale asumate". Analistii considera ca este vorba de posibile decizii de crestere a taxelor, in special a TVA.

Dupa aprobarea raportului de evaluare a acordului stand-by si dupa eliberarea transelor trei si patru, in valoare de aproximativ 2,45 miliarde de euro, suma care va fi virata pana maine, reprezentantii FMI considera ca Romania se confrunta, in continuare, cu dificultati fiscale majore. Acestia arata ca autoritatile de la Bucuresti "sunt pregatite sa ia masuri aditionale, daca va fi necesar, pentru atingerea obiectivelor fiscale asumate". Analistii sunt de parere ca aceste "masuri aditionale" nu inseamna altceva decat noi majorari de taxe, in special a TVA.

Declaratiile oficialilor FMI se refera la un plan de rezerva pentru realizarea veniturilor bugetare, plan ce presupune cresteri de taxe, este de parere directorul Grupului pentru Economie Aplicata (GEA) Liviu Voinea. "Prin lupta impotriva evaziunii fiscale este greu sa se aduca, in scurt timp, venituri la buget. Uitati-va la ceea ce se intampla cu recuperarea TVA din tranzactiile imobiliare realizate de persoanele fizice. Dureaza pana se fac anchetele", explica Voinea.

Aurelian Dochia, Managing Partner in cadrul firmei de consultanta Concept Business and Economic Consulting, a explicat pentru "Financiarul" ca, in cazul in care Executivul nu va reusi sa implementeze "deciziile politice dificile in ceea ce priveste cheltuielile", Guvernul are alternativa masurilor pe partea de venituri. Adica in cazul in care cheltuielile guvernamentale nu vor fi reduse, vom vedea masuri de crestere a veniturilor. Iar taxa pe valoarea adaugata este un impozit eficient de crestere rapida si pe termen scurt a veniturilor fiscale.

Totodata, saptamana trecuta, analistii Erste Bank au publicat o analiza in care arata ca, "pana acum, Romania a evitat o crestere a TVA sau a impozitului pe venit". In schimb, tari precum Croatia, Republica Ceha sau Ungaria au introdus deja majorari ale TVA de un procent, respectiv cinci procente in cazul Ungariei.

FMI: Deficitul fiscal trebuie sa fie redus pentru a stabiliza raportul dintre datoria publica si PIB si pentru a se incadra in criteriile stabilite pentru aderarea la zona euro.

Recent, reprezentantii PricewaterhouseCoopers au precizat ca Executivul ar putea majora TVA la 20%-21%. "Ati fi surprinsi sa vedeti ce ar putea insemna o crestere a TVA cu un procent pentru buget. Efectul este urias, iar veniturile bugetare se vor mari chiar din luna urmatoare aplicarii. Pentru mediul de afaceri, efectele negative vor fi vizibile doar pe termen scurt", spunea Peter de Ruiter, reprezentant PwC, la jumatatea acestei luni.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: