FMI acorda Romaniei transele III si IV, de 2,45 miliarde euro, si ii cere sa isi respecte tintele

Data publicarii: 22-02-2010 | Economie

Boardul executiv al FMI a finalizat a doua si a treia evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma carora institutia pune la dispozitie a treia si a patra transa din imprumut, in valoare de 2,45 miliarde euro (2,18 miliarde DST), a anuntat Fondul.

Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 9,32 miliarde euro (8,26 miliarde DST).

Conducerea FMI a aprobat de asemenea solicitarea Romaniei de a nu lua in calcul, in aceste evaluari, criteriul de performanta stabilit pentru arieratele statului la finalul lui 2009.

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat pe 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 12,91 miliarde euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1.111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.

"Punerea in aplicare a politicilor a fost solida, in pofida mediului politic si economic dificil. Cu toate acestea, eforturile permanente de punere totala in aplicare a programului economic raman esentiale pentru consolidarea stabilitatii macroeconomice si asigurarea bazei pentru o crestere economica puternica si sustenabila", a declarat John Lipsky, director adjunct in cadrul FMI, in urma discutiilor din boardul executiv in privinta Romaniei.

El a adaugat ca, in pofida eforturilor recente de consolidare, Romania se confrunta cu provocari fiscale majore. "Deficitul trebuie redus pentru a stabiliza ponderea in PIB a datoriei publice si pentru a respecta criteriile de aderare la zona euro. Tinta de deficit stabilita pentru 2010 impune un echilibru corespunzator intre acomodarea la situatia economica actuala in continuare problematica si obiectivele pe termen mediu de consolidare", a mai spus Lipsky si a adaugat ca strategia de ajustare presupune decizii politice dificile cu privire la cheltuieli, ce vor trebui aplicate cu tarie si constant.

"Autoritatile sunt pregatite sa ia masuri suplimentare, in caz de nevoie, pentru a asigura atingerea obiectivelor fiscale propuse. Reformele suplimentare pentru consolidarea controalelor fiscale sunt cruciale, inclusiv in angajamentele de cheltuieli, datorii contingente, precum si entitati publice din afara guvernului. Autoritatile sunt puternic angajate in continuarea reformelor structurale pentru a aborda permanent provocarea fiscala si pentru a imbunatati cresterea economica. Reforma pensiilor, ocuparea fortei de munca in sectorul public, reformele salariale si imbunatatirea eficientei din sectorul public vor fi esentiale", a precizat Lipsky.

El a adaugat ca regimul de tintire a inflatiei si politica unui curs de schimb flexibil au ajutat la atenuarea impactului crizei, oferind in acelasi timp un punct de sprijin pentru politica monetara. In 2010, banca centrala va acorda prioritate aducerii inflatiei in intervalul tintit, ceea ce va necesita o abordare prudenta cu privire la continuarea relaxarii politicii monetare.

"Sectorul financiar romanesc face fata in continuare cu bine crizei, in pofida cresterii creditelor neperformante", a mai spus Lipsky, precizand ca va fi totusi nevoie de o vigilenta permanenta in supraveghere pentru a raspunde amenintarilor ce vizeaza stabilitatea sistemului, precum si posibilelor efecte colaterale.

La incheierea vizitei FMI pentru a doua si a treia evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantarea externa, in luna ianuarie, seful misiunii Jeffrey Franks a spus ca tintele pe care Romania s-a angajat sa le respecte prin acordul de finantare externa cu FMI si CE au fost indeplinite cu o singura exceptie, cea a arieratelor la nivelul bugetului general consolidat, pentru care FMI nu primise, la acel moment, datele necesare.

O echipa a FMI a incheiat pe 27 ianuarie evaluarea Romaniei pentru acordarea transelor III si IV din imprumutul extern, chiar daca nu a fost indeplinit obiectivul arieratelor la sfarsitul lui 2009, iar tinta de inflatie a fost ratata.

In urma ultimelor negocieri, autoritatile romane si reprezentantii FMI au revizuit prognoza de crestere a PIB in 2010, la 1,3%, de la estimarea anterioara, de 0,5%. Totodata, tinta pentru deficitul bugetar la finalul lui 2010 a fost stabilita la 5,9% din PIB.

Autoritatile de la Bucuresti au solicitat FMI dreptul de a folosi o parte din imprumut pentru finantarea deficitului bugetar. Banii urmeaza sa fie deblocati intr-un interval de circa 48 de ore de la aprobarea de catre board.

Romania a agreat anul trecut cu FMI, Comisia Europeana (CE), Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. FMI a eliberat deja primele doua transe, in valoare de 6,57 miliarde euro.

De asemenea, CE a dat Romaniei anul trecut prima transa de 1,5 miliarde euro, iar transa a doua, de 1 miliard de euro, ar urma sa fie eliberata in luna martie.

La randul sau, Banca Mondiala a dat Romaniei anul trecut primul imprumut, de 300 milioane euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: