Grecia a realizat aranjamente swap cu 15 banci, ce ar fi putut ascunde valoarea deficitului

Data publicarii: 22-02-2010 | International

Grecia a realizat aranjamente de tip swap cu circa 15 banci, ceea ce ar fi permis tarii sa ascunda adevaratul nivel al deficitului, a declarat o sursa apropiata situatiei, citata de Bloomberg.

Swap-urile care au permis Greciei sa primeasca plati in avans au fost realizate inainte de 2008, an in care autoritatile europene de reglementare au schimbat legislatia, pentru a limita aceste contracte, a declarat sursa, ce a dorit sa ramana anonima.

Sursa a mai precizat ca cel mai mare contract de acest gen se poate sa fi fost incheiat cu banca americana de investitii Goldman Sachs, ce a oferit Greciei finantare de circa 1 miliard dolari intr-un acord swap in 2002.

Saptamana trecuta, autoritatile de reglementare din Uniunea Europeana au cerut Greciei sa publice detaliile swap-urilor realizate pentru unele credite, pentru a verifica daca statul a folosit instrumente derivate cu scopul de a ascunde nivelul deficitului bugetar si daca alte tari au utilizat aceste instrumente.

Swap-urile sunt instrumente ce sunt destinate sa ajute statele sa gestioneze nivelul datoriilor, nu sa genereze lichiditati, a explicat Cesare Conti, profesor de economie in cadrul Universitatii Bocconi, din Italia.

"Platile in avans nu duc neaparat la datorii ascunse", a declarat Conti. "Daca swap-urile sunt utilizate pentru a gestiona datoriile si nu pentru a le majora, sunt benefice", a completat el.

Temerile legate de capacitatea Greciei de a limita deficitul au afectat pietele financiare, din momentul in care guvernul a anuntat ca nivelul real al deficitului bugetar a fost anul trecut de 12,7% din PIB, cal mai mare din Uniunea Europeana.

Cele 15 banci care au incheiat acorduri swap cu Grecia sunt printre principalii dealeri primari ai tarii, a mai precizat sursa. Grecia a avut 21 de dealeri anul trecut, printre care Citigroup, Barclays si Morgan Stanley, potrivit bancii centrale.

"Guvernele cauta mai multi parteneri pentru acordurile swap, pentru a reduce expunerea la o singura banca", a precizat Conti.

Acordurile swap incheiate de Grecia erau legale la momentul respectiv, a declarat ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, pe 15 februarie. Acesta a precizat ca, in prezent, Grecia nu mai realizeaza swap-uri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: