Padurile din Mures au intrat in administrarea unui ocol silvic privat din Harghita

Data publicarii: 24-02-2010 | Mediu

Prefectul de Mures, Marius Pascan, a declarat, marti, ca este indignat de decizia Ministerului Mediului si Padurilor, de trecere a 83% din fondul forestier al judetului in administrarea unui ocol silvic privat din Gheorgheni, judetul Harghita.

Prefectul a trimis informari presedintelui Romaniei, premierului si ministrului Administratiei si Internelor, cerand sa se ia o pozitie la nivel de Guvern in privinta administrarii sitului Natura 2000.

"Nu este firesc, nu cred ca poate sa vina un ocol silvic privat sa administreze o asemenea suprafata. Directia Silvica Mures a tinut lucrurile sub control, nu ne raportam la defrisari masive cum se intampla in Gheorgheni, unde exista sesizari cu privire la defrisari masive si chiar au fost rase padurile. Nu exclud sa fie vorba de interese si tocmai de aceea mi-am manifestat ingrijorarea. Nu e exclus sa existe un interes pentru ca dincolo (in Harghita -n.r.)  nu se pot face defrisari pentru ca s-a cam ras padurea la ciot si prezentam noi interes", a declarat Marius Pascan.

Directia Silvica Mures a contestat, marti, decizia Ministerului Mediului si Padurilor de trecere a 83% din fondul forestier al judetului Mures in administrarea unui ocol silvic privat din Gheorgheni, judetul Harghita, implicat in numeroase procese de defrisari abuzive. Suprafata de padure trecuta in administrarea ocolului silvic privat cuprinde aria naturala protejata cuprinsa in situl Natura 2000 (masivele montane Calimani-Ghurghiu), adica o suprafata de aproximativ 135.000 de hectare, reprezentand cea mai vasta suprafata compacta de fond forestier din tara.

"Nu stiu care a fost scopul si nu il inteleg, nu stiu cum poate sa administreze un ocol privat o suprafata de 135.000 cu maxim 20 de angajati. Comisia de analiza a Ministerului Mediului a acordat punctaj mai mare Ocolului Silvic Privat Gheorgheni. Nu stim pe ce motiv, am facut o contestatie, am depus-o. Am inteles ca seful de ocol de la Gheorgheni, Elod Melles  e implicat in mai multe procese, sunt mai multe reclamatii", a declarat, marti, directorul coordonator al Directiei Silvice Mures, Vasile Miculi.

Acesta a precizat ca Directia Silvica Targu Mures este una dintre cele mai performante din tara, si ca recent a reusit promovarea unor proiecte cu valori mari, unul in valoare de 937.000 euro fiind in derulare
 
Prefectul Marius Pascan a mai spus ca a avut o discutie si cu ministrul Mediului, Borbely Laszlo, care i-ar fi spus ca "ocolul silvic privat din Gheorgheni ar fi prezentat un proiect de administrare a sitului Natura 2000 mult mai bun decat cel al Directiei Silvice Mures".

"Ocolul din Gheorgheni este implicat in numeroase procese penale si civile referitoare la defrisarea  abuziva a numeroase paduri private si comunale de pe raza judetului Harghita, care au facut inclusiv obiectul unor rapoarte interne si internationale.(...) Consideram ca Ocolul Silvic Gheorgheni nu are cum sa detina o capacitate financiara superioara Directiei Silvice Mures, atat timp cat din bilantul contabil al Ocolului Silvic Gheorgheni reiese ca profitul pe anul 2008 a fost de 47.714 lei (potrivit datelor Registrului Comertului), iar profitul Directiei Silvice a fost de 7.781.700 lei. Directia Silvica Mures are la dispozitie 9 solarii si 125 de pepiniere silvice cu o suprafata de peste 85 ha, care prin distributia lor, asigura reproducerea materialului saditor pentru intreg situl, cu respectarea principiilor genetice de conservare a speciilor forestiere. Directia Silvica Mures are 10 ocoale silvice, din care 5 pe raza sitului Natura 2000, toate conduse de echipe de ingineri silvici", se mai arata in documentul transmis Ministerului Mediului si Padurilor.

Ariile naturale protejate de interes national cuprinse in situl Natura 2000, aflate in custodia Directiei Silvice Mures, sunt Rezervatia Naturala Defileul Muresului, Scaunul Domnului, Molidul de rezonanta de la Lapusna si rezervatia Naturala Seaca.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: