Ce sa faci si de ce sa te feresti cand vrei bani europeni

Data publicarii: 24-02-2010 | Afaceri

Dupa lipsa de finantare, birocratia si lentoarea autoritatilor pun piedici uneori chiar insurmontabile firmelor care au semnat contracte de finantare din fonduri structurale.

Greutatea cu care obtin finantare, termenele lungi de evaluare, precum si faptul ca niciodata nu stii la ce raspuns sa te astepti din partea autoritatilor sunt printre principalele greutati de care se impiedica firmele cand vor sa acceseze fonduri europene.

Potrivit lui Marian Dobrila, director executiv la compania de consultanta TDP Partners, care are in portofoliu peste 50 de proiecte depuse si tot atatea in lucru, multe dificultati sunt create de autoritatile de management.

"Sunt interpretari neuniforme ale diferitelor agentii. De exemplu, un dosar de plata este respins la Satu-Mare, dar poate fi acceptat la Bacau", ne-a declarat el. Potrivit acestuia, cei care coordoneaza programele din fonduri UE trebuie sa prezinte un calendar previzibil cu datele la care au loc apelurile de proiecte. Cea mai mare problema este, de departe, lipsa finantarii, dar si a interesului bancilor de a credita proiecte din bani europeni. Din aceasta cauza, "circa 50% din proiectele pentru care s-au semnat contractele de finantare din fonduri europene nu se vor realiza niciodata", sustine Dobrila.

Ghid de solutii

Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) a publicat o analiza a lucrurilor care merg prost in absorbtia banilor UE.

Conform Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, pana la finele lunii trecute Romania a absorbit circa 610 milioane de euro, ceea ce reprezinta 7% din banii UE alocati pentru perioada 2007-2010, in suma de 8,66 miliarde de euro.

Reprezentantii ACRAFE spun ca masurile pe care le propun pot creste absorbtia cu 10 miliarde de euro in urmatorii doi ani. Printre solutiile descrise se numara realocarea banilor de la programele mai putin interesante catre cele solicitate. In plus, consultantii cer publicarea unor norme care sa dea interpretari uniforme ale prevederilor neclare, dar si stabilirea unor termene de raspuns din partea statului.

Simplificarea documentelor, pregatirea functionarilor si eliminarea criteriilor subiective din grila de evaluare sunt alte propuneri prezentate. Documentul poate fi descarcat de pe site-ul asociatiei www.acrafe.ro.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: