Criza bancara va fi urmata de intrarea in incapacitate de plata a multor tari

Data publicarii: 24-02-2010 | International

Cresterea deficitelor publice va duce la intrarea in incapacitate de plata a mai multor tari, iar Statele Unite vor fi determinate sa reduca cheltuielile, considera Kenneth Rogoff, fost economist-sef al Fondului Monetar International si profesor la Universitatea Harvard, scrie Bloomberg.

Criza bancara va fi urmata de "intrarea in incapacitate de plata a unor tari", a declarat acesta, ieri, la un forum, in Tokyo.

La un moment dat dobanzile vor creste, iar tarile europene, precum Grecia si Portugalia, se vor confrunta cu destul de multe probleme. Supravegherea datoriilor de stat s-a intensificat la nivel mondial, dupa ce unele tari, precum Grecia, au anuntat adancirea deficitelor in urma crizei financiare si economice.

"Nu putem sa spunem exact cand se va intampla acest lucru"

"Nu putem sa spunem exact cand se va intampla acest lucru, dar cu siguranta se va intampla", a mai afirmat Rogoff, adaugand ca in tarile bogate, cum este cazul Germaniei, Statelor Unite si probabil Japoniei, vom vedea o incetinire a cresterii economice. "Acestea vor interveni si vor modifica dobanzile si asa vor depasi aceasta situatie", a explicat acesta.

Temerile legate de capacitatea Greciei de a finanta deficitele au fost simtite si de pietele financiare, din momentul in care Guvernul a anuntat ca deficitul bugetar a ajuns la 12,7%, cel mai mare din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Datoriile totale ale Greciei au fost de 198,5 miliarde euro la finele anului trecut, potrivit ministrului de Finante. Aceasta suma este de 5 ori mai mare decat datoriile pe care Rusia le avea cand a intrat in incapacitate de plata in anul 1998.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: