Razboiul portareilor, ultima batalie: cat costa desfiintarea executorilor bancari

Data publicarii: 25-02-2010 | Finante-Banci

Desfiintarea executorilor bancari devine o ipoteza din ce in ce mai plauzibila. Daca parlamentarii decid sa dea clientii bancilor pe mana executorilor judecatoresti independenti, ar putea avea de suferit nu doar cei cu probleme la plata ratelor, dar si ceilalti romani care au o relatie cu banca.

Executorii bancari au timp pana miercuri sa se gandeasca cum vor sa le fie desfiintata meseria. Termenul a fost acordat de Comisia Speciala de Elaborare a Codului de Procedura Civila  din Camera Deputatilor, iar repercusiunile acestui demers merg de la blocarea pietei executarilor silite pana la scumpirea creditelor chiar si pentru persoanele fara restante la banci.

"Si aceasta, si propunerea privind introducerea falimentului persoanelor fizice sunt masuri populiste care ar putea afecta  stabilitatea sistemului bancar din Romania", explica pentru Romania libera Ianfred Silberstein, presedintele Asociatiei Europene de Drept Bancar si Financiar. In opinia specialistului, eliminarea executorilor bancari si plasarea atributiilor lor in sarcina executorilor judecatoresti "nu au un fundament logic si nici unul economic".

"Este afectata nu doar banca, ci si clientul persoana fizica, ale carui cheltuieli cresc  daca ajunge in postura de executat silit. In plus, executorii judecatoresti nu mai au nici un interes de a negocia eventuale amanari ale vanzarii imobilelor recuperate", spune Silberstein.

Politic contra financiar

Asimilarea executorilor bancari nu si-a gasit sustinatori nicaieri in zona specialistilor in finante, are insa destui fani in mediul politic. "In opinia noastra, meseria de executor bancar nu mai poate exista ca atare din moment ce ea nu fiinteaza nicaieri in Europa. Trebuie sa adaptam legislatia la cerintele UE", spune deputatul PDL Gabriel Andronache, membru in Comisia pentru Elaborarea Codului de Procedura Civila.

Bancherii, pe de alta parte, sustin ca desfiintarea corpului executorilor bancari ar fi un lucru negativ cel putin din perspectiva faptului ca executorii judecatoresti nu vor putea face fata fluviului de dosare care vor veni de la banci. "Estimarile actuale arata ca, in cazul desfiintarii profesiei de executor bancar, fiecare executor judecatoresc ar trebui sa administreze un numar de 2.000 de dosare fiecare, ceea ce este fizic imposibil", apreciaza pentru R.l. Daniel Nicolaescu, directorul juridic al Raiffeisen Bank.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: