Trecerea Romaniei la euro ar putea fi amanata pana in 2020 din cauza situatiei din Grecia

Data publicarii: 26-02-2010 | Economie

Situatia grava cu care se confrunta Grecia ar putea avea consecinte si asupra Romaniei. Analistii apreciaza ca criza din Grecia va intarzia extinderea zonei euro cu cel putin un an, atat pentru Romania, cat si pentru celelalte state care vor sa adopte moneda comunitara.

Sondajul realizat de agentia Reuters in randul analistilor economici releva ca din cauza crizei datoriilor cu care se confrunta Grecia, tarile aspirante la zona euro vor trebui sa astepte cel putin pana in 2015.

In cazul Romaniei, termenul maxim mentionat de analisti este anul 2020, iar cel minim 2014.

In ceea ce priveste intrarea tarii noastre in mecanismul european al ratelor de schimb, parerile sunt impartite.

In timp ce unii analistii anticipeaza ca aceasta va avea loc in 2013, altii prevad ca termen anul 2016.

Media estimarilor a 17 analisti arata ca intrarea Romaniei in mecanismul european al ratelor de schimb se va face la un curs de 3,75 lei pentru un euro, estimarea maxima fiind de 4,5 lei pentru un euro.

21 dintre respondentii sondajului prognozeaza ca leul se va aprecia in urmatoarele 12 luni, in timp ce 6 anticipeaza stagnarea monedei la nivelul actual. Doar 3 sunt de parere ca leul se va deprecia in urmatoarea perioada.

Intre criteriile care trebuie respectate pentru adoptarea euro, Romania, ca si restul statelor din regiune analizate, va avea cele mai mari probleme in privinta controlarii deficitului bugetar, dar si a inflatiei.

In privinta celorlalte state incluse in sondaj, analistii anticipeaza ca Polonia, Ungaria, Cehia si Bulgaria vor adopta euro in 2015, cu un an mai tarziu fata de estimarile incluse intr-un alt sondaj, realizat in noiembrie anul trecut.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: