4 bucati de sapun si 2 tuburi de pasta de dinti - atat foloseste romanul anual

Data publicarii: 26-02-2010 | Lifestyle

Jumatate dintre romani nu se spala pe maini dupa folosirea toaletei, iar mai putin de jumatate dintre noi ne spalam pe maini dupa ce ingrijim un animal. Mai mult, unul din patru adulti nu se spala pe maini dupa ce schimba scutecele sau pampersii sugarilor, in timp ce doar unul din patru romani nu se spala pe maini dupa ce a intrat in contact cu bani, desi acestia sunt un purtator major de microbi cauzatori de boala. In acelasi timp, unul din patru adulti se spala pe maini dupa ce stranuta sau tuseste. Acestea sunt rezultatele unui studiu prezentat, ieri, de o mare companie de cosmetice care activeaza si pe piata din Romania. In plus, un studiu realizat de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti arata ca un conational foloseste, in medie, patru bucati de sapun.

Medicii spun ca oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca acest gest banal ofera cel mai sigur mijloc de prevenire a unor boli infectioase digestive si respiratorii, dar si a Hepatitei A si a gripei. "Hepatita A este cunoscuta ca boala mainilor murdare. La fel si multe boli diareice. Gripa se transmite si prin lipsa de igiena. Pe maini exista 4700 tipuri de microorganisme repartizate inegal. Un medic se spala si de 40 de ori pe zi. Pentru restul, este suficient spalatul inainte de masa, dupa folosirea toaletei si de cate ori venim in contact cu persoane bolnave sau copii mici", a declarat medicul chirurg plastician Dana Jianu. In plus, femeile, datorita ph-ului diferit decat cel al barbatilor, "aduna" peste 4700 tipuri de microorganisme, iar acest lucru se datoreaza si faptului ca acestea folosesc creme.

Specialistul completeaza ca un spalat pe maini corespunzator ar trebui sa dureze un minut, dar multi dintre noi nu acordam nici 30 de secunde acestui ritual. "Un spalat pe maini adecvat tine la distanta microbii timp de doua ore", adauga dr. Jianu.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: