Sebastian Vladescu, in lupta cu evaziunea fiscala: Cine plateste voluntar taxele nu va fi deranjat de Fisc

Data publicarii: 26-02-2010 | Finante-Banci

Cat de mare este evaziunea fiscala? Institutul National de Statistica spune ca economia neobservata se ridica la aproximativ 20% din Produsul Intern Brut. Pe de alta parte, oamenii de afaceri estimeaza ca activitatile la negru se ridica la 30%-40% din PIB. Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, a explicat pentru "Financiarul" care sunt caile de actiune in 2010 pentru diminuarea fenomenului de evaziune fiscala.

"Financiarul": Cum veti actiona pentru a reduce evaziunea fiscala?

Sebastian Vladescu: In multe moduri. Am eliminat vanzarile de alcool si tigari prin duty free-uri, care erau considerate drept o sursa importanta de marfa pentru zona evaziunii fiscale. Vom schimba Legea antrepozitului fiscal in asa fel incat sa existe cat mai putine scurgeri. Nu in ultimul rand, intensificam controalele si incercam sa gasim masuri, in limita in care este posibil legislativ, sa se evite evaziunea prin cesiune de firme sau prin insolventa.

Dar masuri care sa stimuleze oamenii de afaceri sa nu mai faca evaziune, ci afaceri legale, veti adopta? Spre exemplu in domeniul agricol, productiei carnii evaziunea depaseste 50% din activitate.

Nu consideram ca acest model de stimulare ar putea sa reduca evaziunea, pentru ca intrebarea urmatoare ar fi "in alte domenii, noi de ce beneficiem ca sa platim taxele si impozitele". Nu intentionam sa stimulam plata taxelor si a impozitelor prin premierea celor care le platesc. Avem "un premiu" care se cheama cota unica. Prin cota unica am premiat pe toata lumea, dand un nivel redus de impozitare. Nu dorim sa dam si alte cote de impozitare reduse pentru cei care isi platesc taxele si impozitele. E normal sa platesti, nu trebuie sa fii premiat pentru asta.

Si atunci, cum se va imbunatati gradul de colectare?

V-am spus, luam masuri pe partea de evitare a evaziunii fiscale si vi le-am spus mai inainte.

Dar in alte state europene, gradul de conformare voluntara la plata impozitelor depaseste 90%. La noi este de numai 70%-80%. Cum veti imbunatati acest nivel?

Este o problema de educatie si o problema de impunere a fortei, a capacitatii de a demonstra mediului de afaceri ca vrem si stim sa colectam taxe si impozite. Pana la urma, nimeni nu plateste taxe si impozite de placere, plateste pentru ca trebuie sa le plateasca si pentru ca stie ca oricum nu va scapa de plata lor. Stiti cum se spune - "de taxe si de moarte nu scapi". Contribuabilii romani trebuie sa fie convinsi ca, in momentul in care datoreaza o taxa pentru stat, aceasta taxa va trebui platita pentru ca nu scapa de plata ei.

Trebuie sa fac o precizare, pentru ca intotdeauna e o capcana - prea multe controale sunt vazute ca o presiune pusa pe contribuabil, dar lipsa controalelor este vazuta ca o delasare din partea agentilor fiscali. Trebuie sa gasim zona in care platitorii, care se conformeaza voluntar, sa nu fie deranjati de organele fiscale, iar cei care incearca sa faca evaziune fiscala sa fie foarte deranjati de organele fiscale. Si aici incercam, atat prin optimizarea cadrului legislativ, cat si prin actiuni efective, sa imbunatatim colectarea veniturilor la Bugetul de stat.

Va dau un singur exemplu, am sesizat o problema solida in ceea ce priveste piata tigarilor. Deja am constituit o comisie, nu in sensul sa stea de vorba, ci un grup de actiune pentru a lua masuri impreuna cu Ministerul de Interne, Garda Financiara, Administratii financiare, scopul fiind acela de a stavili acest fenomen al vanzarilor ilicite de tigarete.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: