Ce cheltuieli puteti face pe firma, fara a intra in vizorul ANAF?

Data publicarii: 01-03-2010 | Afaceri

Auzim tot mai des in jurul nostru intrebari de genul: putem sa facem cheltuieli pe societate? Este bine sa facem? Si daca da, ce cheltuieli? In primul rand, trebuie sa subliniem faptul ca avantajul de a trece cheltuielile, facute de un patron, pe societatea sa comerciala consta in aceea ca isi poate deduce TVA aferenta. Astfel va "simti" ca produsele sunt mai ieftine. Totusi, acest avantaj este valabil numai pentru societatile platitoare de TVA.

Ce cheltuieli putem sa facem "pe firma"? Orice fel de cheltuieli. Sunt insa toate cheltuielile deductibile la calculul impozitului pe profit? Raspunsul este nu. Cheltuielile pentru mancare sau bautura, haine, intra la cheltuielile de protocol. Acestea sunt deductibile limitat, in limita a 2% din profit! In limita a 2% din profit, TVA aferenta cheltuielilor de protocol poate fi dedusa sau nu, in functie de procedura stabilita cu contabilul dvs, iar in cazul in care se depaseste aceasta limita, TVA aferenta nu se deduce, iar cheltuielile respective sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Tot pe banii societatii comerciale pot fi achizitionate diverse bunuri sau servicii. Pentru ca aceste cheltuieli sa fie deductibile, ele trebuie sa ajute la realizarea obiectului de activitate al societatii. Bineinteles ca bunurile achizitionate trebuie inventariate iar, in cazul unui control al Garzii Financiare sau al Administratiei Financiare, va trebui sa sustineti necesitatea lor in fata inspectorilor care va controleaza.

Nu exista o limita pentru cheltuielile pe firma

Consultantii fiscali sustin ca actualul Cod Fiscal nu interzice cheltuielile pe firma, atat timp cat acestea sunt in scopul afacerii. "Atata vreme cat cheltuielile facute sunt in scopul afacerii, nu exista o regula sau o norma in Codul Fiscal care interzice acest lucru. Trebuie doar ca sumele cheltuite sa fie numai in scopul dezvoltarii si eficientizarii afacerii. Daca aceste cheltuieli sunt in acest scop, firma respectiva poate sa intre si pe pierdere. Nu este o limita impusa pentru aceste cheltuieli. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca ANAF sa-si intensifice controalele la firma respectiva, daca a sesizat ca societatea a avut mai multi ani la rand pierderi in urma cheltuielilor inregistrate", a declarat, pentru Curierul National, Gabriel Sincu, partner Mazars.
ANAF poate sa anuleze unele cheltuieli

Manuela Voinea, consultant fiscal in cadrul departamentului de audit si servicii de asigurare Nexia Romania, ne-a declarat ca in cazul in care inspectorii ANAF observa ca unele cheltuieli sunt facute pentru a nu se mai plati darile catre stat, acestia le pot anula. "Daca organele de control considera/suspecteaza ca au fost achizitionate electronice, electrocasnice, mobila etc, pentru a nu se mai plati taxe catre stat, pot sa anuleze respectivele cheltuieli si sa calculeze impozit pe profit din urma si penalizarile aferente pentru respectiva suma. Nu exista insa un cuantum raportat la profit. Trebuie avut in vedere faptul ca activele cu o valoare mai mare de 1.800 lei se amortizeaza pe o anumita perioada de timp conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Amortizarea are impact asupra bazei impozabile pe toata perioada respectiva", a declarat, pentru Curierul National, Manuela Voinea.

Baza legala: art. 48 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927/23.12.2003; pct. 38 - 41 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112/06.02.2004.

Integral in Curierul National