Moody's mentine perspectiva negativa pentru bancile romanesti, estimand conditii dificile si in 2010

Data publicarii: 02-03-2010 | Finante-Banci

Analistii agentiei de rating Moody's mentin negativa perspectiva asupra sectorului bancar romanesc, ce reflecta conditiile dificile din economie, si estimeaza ca imprumuturile neperformante si costurile vor ramane ridicate, afectand rentabilitatea bancilor.

"Perspectiva fundamentala asupra sectorului bancar romanesc este negativa, reflectand conditiile dificile din economia locala, in contextul crizei financiare globale. Cu toate acestea, pana in prezent, bancile au fost capabile sa absoarba socurile, in pofida profilul lor de risc, iar pachetul de asistenta financiara agreat cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana si reforma propusa de guvern au atenuat presiunile macroeconomice", se arata in raportul publicat de Moody's.

Agentia se asteapta ca nivelul imprumuturilor cu sanse mici de recuperare sa se mentina ridicat, in conditiile in care in mod traditional imbunatatirea situatiei se produce cu o anumita intarziere fata de redresarea economica.

Perspectiva negativa asupra sectorului bancar roman exprima opinia agentiei de rating asupra directiei pe care conditiile de creditare le-ar putea avea in urmatoarele 12-18 luni si "nu face referire la posibilitatea de imbunatatire sau de inrautatire a ratingului", precizeaza Moody's.

In 2009, odata cu contractia semnificativa a activitatii economice si cresterea somajului, leul a intrat sub presiune, restantele la credite au crescut brusc, iar avansul creditarii a incetinit considerabil, pe fondul aversiunii la risc si a resurselor limitate de finantare ale bancilor, a amintit autorul raportului, Nondas Nicolaides.

Analistul Moody's subliniaza, insa, ca majoritatea bancilor romanesti fac parte din mai mari grupuri bancare europene care pot oferi finantari subsidiarelor din Romania.

Potrivit agentiei de rating, acordul cu FMI si CE a diminuat si ingrijorarile referitoare la lichiditatea si solvabilitatea sectorului bancar din Romania.

"Capitalizarea buna a bancilor romanesti si nivelurile de profitabilitate le-au permis sa absoarba orice soc imediat din economie, in conditiile in care bancile-mama s-au angajat in fata FMI sa continue sustinerea subsidiarelor lor si sa-si mentina expunerea pe Romania", a adaugat Nicolaides.

Rata de solvabilitate din sectorul bancar romanesc este relativ sanatoasa, la peste 14% in decembrie 2009, iar bancile-mama ar urma sa asigure subsidiarelor locale capital suplimentar in caz de nevoie si sa aiba capacitatea de a absorbi pierderi viitoare din activitatea de creditare, se mai arata in raport.

Lichiditatea din sector ramane restransa, cu un raport credite/depozite de 113% la finalul lui 2009, ceea ce demonstreaza nevoia bancilor din Romania de a-si creste nivelul depozitelor.

La sfarsitul lui decembrie 2009, in Romania operau 42 de institutii bancare, inclusiv doua banci detinute de stat (CEC si Eximbank), trei banci locale cu capital privat (Banca Transilavania, Banca Comerciala Carpatica si Libra Bank).

Sectorul bancar romanesc este inca foarte puternic concentrat, primele cinci banci detinand 54,2% din totalul activelor, 54% din totalul creditelor si 54,2% din depozitele la finalul lui 2009.

NewsIn