La ce foloseste cardul cu cip: mai multi bani dati bancii, nimic in plus pentru client

Data publicarii: 02-03-2010 | Finante-Banci

Desi bancile locale fac un titlu de glorie din introducerea tehnologiei cu cip la cardurile emise, majoritatea omit sa spuna ca, de multe ori, inovatia are doar o functie decorativa.

"Cine crede ca este de ajuns sa isi cumpere un card cu cip pentru a realiza tranzactii suta la suta sigure se insala amarnic. Da, cardurile noastre au in continuare o componenta cu banda magnetica, pentru ca terminalele din Romania nu sunt inca in totalitate adaptate la tehnologia cu cip." Astfel raspund aproape toate bancile din Romania cand vine vorba de noua tehnologie. Cu alte cuvinte, cardul va fi suta la suta sigur doar atunci cand toate bancomatele si POS-urile vor fi capabile sa desluseasca tehnologia cu cip.

Altfel, aparatul va utiliza informatia inregistrata pe banda magnetica, expunand astfel utilizatorul riscurilor specifice. In acest moment, procentul terminalelor care accepta carduri cu cip este de aproximativ 65%, insa trebuie mentionat ca, in cazul terminalelor pentru plata direct la comercianti (POS), procentul este chiar mai redus. Prin comparatie, media europeana depaseste 95%.

Peste 2 ani, toate cardurile vor trebui inlocuite, chiar daca au deja cip

Specialistii estimeaza ca abia peste doi ani toate bancile din Romania vor emite si accepta un astfel de card. In acel moment, toate cardurile vor trebui inlocuite, chiar daca au deja cip. Cu toate acestea, taxele pentru emitere si mentenanta asociate unui card construit pe baza noii tehnologii sunt cu 15-20% mai mari decat in cazul cardurilor clasice.

Integral in Romania Libera