Pierderile statului cauzate de contrabanda de tigarete se vor dubla in acest an,la peste 1 mld. euro

Data publicarii: 02-03-2010 | Economie

Pierderile cauzate la bugetul de stat de contrabanda cu tigarete vor fi in 2010 de peste un mld. euro, duble fata de 2009, cel mai mare nivel fiind in zonele de nord si de vest, unde contrabanda a ajuns sa reprezinte jumatate din vanzarile totale de tigarete, potrivit Novel Research.

Studiul realizat de compania de cercetare Novel Research arata ca volumul contrabandei cu tigarete din Romania se situa in luna februarie 2010 la 36,2% din totalul pietei, in crestere de la 22%, cat a fost in ultimul trimestru al anului 2009.

"Inceputul anului 2010 este o perioada de schimbari majore, care au determinat "ruperi de trend" in forma pietei de tigarete, manifestate prin cresterea semnificativa a contrabandei. In prezent, contrabanda preia pozitia de lider cu o cota volumica de 36,2% la nivel national, depasind astfel pe oricare alt jucator din categorie", a declarat  Managing Partner Novel Research, Marian Marcu.

Potrivit studiului, contrabanda cu tigarete a crescut alarmant in ultima perioada si a devenit in prezent liderul in volum al pietei de tigarete din Romania. "Expansiunea fara precedent a pietei negre a fost cauzata de cresterea abrupta a accizei din ultimul an. Principalii producatori de tigarete din Romania - British American Tobacco Romania, Japan Tobacco International Romania si Philip Morris Romania estimeaza ca pierderile la bugetul de stat cauzate de contrabanda se vor situa in acest an la peste un miliard de euro", se arata in studiul citat.

Principalii producatori de tigarete din Romania considera ca aceasta situatie este una foarte grava si au declarat ca sunt disponibili sa identifice impreuna cu autoritatile competente masuri urgente si eficiente de lupta impotriva contrabandei.

"Este necesara o interventie urgenta si ferma din partea autoritatilor statului prin care sa protejeze jucatorii legitimi de competitorii ilegali si sa contracareze pierderile la bugetul de stat, estimate pentru anul in curs la peste un miliard de euro. Daca anul trecut contrabanda detinea prima pozitie in termeni de profit, odata cu ianuarie 2010 a preluat conducerea si la volumele vandute", a declarat directorul Corporate&Regulatory Affairs al British American Tobacco Europa de Sud-Est, Adrian Popa.

De asemenea, Andrei Vasilescu, directorul Corporate Affairs Romania si Bulgaria al Philip Morris Romania, a mentionat ca in lipsa unor actiuni rapide, hotarate si consecvente din partea autoritatilor pentru stoparea acestui flagel, efectele se vor extinde pe tot lantul de distributie. "Romania se confrunta cu o adevarata explozie a comertului ilicit cu tigarete, cu consecinte dramatice asupra pietei legale. (...) Industria legala, incluzand producatorii, distribuitorii, comerciantii mici si mijlocii, angrosisti si marile lanturi de magazine vor pierde o sursa principala de venit si, in consecinta, o parte din acestia isi vor restrange activitatea sau se vor inchide, iar bugetul de stat va fi afectat in mod consistent. Toate acestea vor avea un impact dramatic la nivelul economiei - evaziune fiscala si criminalitate crescuta", a precizat reprezentantul Philip Morris Romania.

Directorul Corporate Affairs&Communications al Japan Tobacco International Romania, Gilda Lazar, a declarat ca spera, ca impreuna cu autoritatile, sa se gaseasca
caile optime pentru combaterea fenomenului de contrabanda, in paralel cu clarificarea cadrului juridic al contrabandei - care sa fie definita in raport cu teritoriul vamal national si nu doar perimetral - si, totodata, cu stabilirea unui calendar de crestere a taxelor pe termen mediu si lung, astfel incat sa se evite pe viitor asemenea situatii de criza.

NewsIn