Finantarile acordate de EximBank IMM-urilor au crescut anul trecut cu 20%, depasind 273 milioane lei

Data publicarii: 03-03-2010 | Finante-Banci

Totalul finantarilor acordate de EximBank intreprinderilor mici si mijlocii (atat in numele si contul statului, cat si in numele si contul propriu) au depasit 273 milioane lei (64,4 milioane euro) anul trecut, suma fiind cu aproape 20% mai mare decat cea inregistrata in 2008, a anuntat banca.

Potrivit bancii, imprumuturile acordate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) detin o pondere de peste 60% in totalul creditelor acordate anul trecut, din care aproape 70% au avut ca destinatie investitiile.

"Anul trecut atentia noastra s-a concentrat pe sustinerea companiilor locale si in special pe finantarea IMM-urilor care au avut de infruntat o conjunctura economica nu tocmai favorabila. Si pentru noi 2009 a reprezentat o provocare pe care am acceptat-o si la care am incercat sa raspundem cat mai rapid", a spus presedintele EximBank, Ionut Costea.

El a adaugat ca un accent deosebit a fost pus si pe instrumentele de sprijinire a exportatorilor, astfel ca volumul total al angajamentelor de garantii a crescut anul trecut de peste patru ori fata de anul 2008.

"Dincolo de atentia crescuta pe care am acordat-o solicitarilor venite din partea firmelor, ne-am uitat si la mentinerea unor indicatori financiari de buna calitate. Astfel, EximBank a inregistrat anul trecut un indicator de rentabilitate a activelor de 4,3%, fata de o medie a sistemului bancar de 0,24%", a mai spus oficialul EximBank.

In 2009, activele EximBank au urcat la 3,4 miliarde lei (804 milioane euro), cu aproape 16% mai mult fata de nivelul de la finalul anului precedent, potrivit datelor financiare preliminare.

Totodata, expunerea totala a bancii (volumul total al finantarilor, garantiilor si asigurarilor acordate) s-a majorat cu 80%, de la 800 milioane lei, la finele anului 2008, pana la 1,5 miliarde lei, la finalul anului trecut.

Pe parcursul anului 2009, banca a redus cu pana la 50% comisioanele sau a eliminat unele dintre ele, pentru a raspunde cererilor venite din partea mediului de afaceri. Masura va fi mentinuta si pentru primele sase luni din 2010.

"In ceea ce priveste dobanzile, as vrea sa mentionez faptul ca dobanda medie la creditele in lei aflate in portofoliul bancii in 2009 a scazut de la 14,71% in ianuarie la 11,6% la sfarsitul anului, in conditiile in care dobanda medie la creditele in sold in anul 2009 pe sistemul bancar a fost de 16,6% pentru societatile nefinanciare", a mai spus presedintele EximBank.

Banca de Export-Import a Romaniei EximBank este o institutie specializata prin care se deruleaza activitati de sustinere a mediului de afaceri romanesc si a tranzactiilor internationale. EximBank ofera finantari, cofinantari, refinantari, asigurari, reasigurari, garantii, destinate sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii si a utilitatilor de interes public, dezvoltarea regionala, sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare si protectia mediului inconjurator.

Banca are 11 unitati teritoriale in Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva si Alba Iulia.

NewsIn