Comisionul pentru plata pensiilor va fi pana in 1,3% la Posta si 0,15% la banci

Data publicarii: 25-08-2006
Comisionul pentru distribuirea pensiei la domiciliu prin posta va fi, de la 1 ianuarie, de cel mult 1,3% din valoarea sumei virate, iar cel pentru plata prin banci de 0,15 din suma, iar valoarea lui va fi suportata din bugetul asigurarilor sociale, arata un proiect de ordonanta de urgenta al MMSSF. Pensia se va plati optional prin mandat postal, cont curent sau cont de card, in conditiile negociate de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) cu Posta Romana sau cu bancile, iar casele teritoriale de pensii vor trimite, lunar, prin posta, la domiciliul beneficiarilor, taloanele de plata, indiferent de modalitatea in care acestea au fost achitate, potrivit modificarilor propuse la legea sistemul public de pensii de catre Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale (MMSSF).  Costul acestor operatiuni, atat achitarea pensiilor cat si trimiterea taloanelor de plata la domiciliu, va fi suportat de la bugetul asigurarilor sociale.

Pentru pensionarii care au optat pentru efectuarea platii prin cont curent sau card, serviciul va fi taxat in urma unor negocieri pe baza tarifelor postale practicate, iar pensionarii isi vor ridica venitul lunar de la banca pentru care au optat.

Proiectul de act normativ mai prevede ca pensionarii romani care nu au domiciliul in tara pot opta pentru transferul in strainatate al acestor drepturi, transferul din lei in valuta urmand sa se faca la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei, valabil la data efectuarii platii. In acest caz, costul transferului sumei in strainatate, dar si cel perceput de banca pentru conversia valutara, vor fi suportate de beneficiar, daca intre Romania si statul in care se face transferul nu exista un acord care stipuleaza altceva.

Transmiterea talonului de plata la domiciliu nu va majora taxele postale stabilite sau calculate pentru anul in curs, prevazute in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2006 sau in cea a bugetului de stat pe anul 2006.

O alta modificare este ca plata pensiei se suspenda daca taloanele de plata sunt returnate la casa de pensii timp de trei luni consecutiv. Reluarea platii se poate face, la cerere, la o luna dupa ce aceasta a fost depusa. Odata cu reluarea platilor vor fi achitate si sumele restante.

Legea in vigoare prevede, printre altele, ca plata pensiei se suspenda doar daca beneficiarul isi stabileste domiciliul intr-o tara cu care Romania a incheiat o conventie de asigurari sociale care prevede ca pensia se plateste de celalalt stat, daca o persoana care are pensie de invaliditate nu se prezinta la revizuirea medicala sau daca o persoana care primeste pensie de urmas are un venit lunar brut mai mare decat jumatate din salariul mediu brut pe economie.

Potrivit modificarilor aduse actului normativ, presedintele CNPAS va fi numit de premier, la propunerea ministrului muncii, iar functia sa va fi asimilata functiilor de demnitate publica. Acesta va avea rang de secretar de stat si va fi salarizat de la nivelul prevazut de aceasta functie.

Casa Nationala de Pensii (CNPAS), a anuntat, la inceputul lunii august, ca plata pensiilor prin Banc Post se va sista in luna septembrie si va continua prin CEC si Posta Romana, dar noi conturi nu vor mai fi deschise la cele doua banci. Casa Nationala de Pensii a reziliat conventiile cu Banc Post si cu CEC pentru plata pensiilor in conturi noi deschise la cele doua institutii bancare.

La Banc Post, vor fi acceptate insa deschideri de conturi pentru plata pensiilor pentru romanii care au domiciliul pe teritoriul altui stat.

Pentru clientii Banc Post, plata pensiilor curente in conturile pensionarilor cu domiciliul in Romania se va face pana in luna septembrie, inclusiv, iar in cazul pensiilor restante acestea pot fi incasate prin conturile Banc Post in perioada septembrie 2006-februarie 2007. Dupa aceasta data, banii neridicati din conturi se vor restitui caselor teritoriale de pensii.

In ceea ce priveste plata pensiei prin conturi deschise la CEC, institutia va efectua in continuare plata celor care au deja conturi deschise la filialele teritoriale.

Numarul pensionarilor care primeau banii prin cont la cele doua banci era de 450.000 de persoane, atat din tara, cat si din strainatate, din care 250.000 primeau prin CEC, iar 200.000 prin Bancpost. 

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: