De ce e bun un MBA? Investesti 4.000 de euro si castigi 2.250 de euro pe luna dupa absolvire

Data publicarii: 03-03-2010 | HR/Cariere

Salariul unui absolvent de MBA crestea cu 30-50% in primul an de la absolvirea programului de MBA, inainte de criza. Acum, salariul creste in medie cu 30%, in primul an de la absolvire. Desi in declin, salariul mediu al unui absolvent variaza intre 2.250 si 3.000 de euro. In contrabalanta-absolventul investeste intre 4.000 si 35.000 de euro, daca opteaza pentru un MBA din plan local.

"Daca in anii trecuti cei mai multi absolventi de MBA sau E-MBA isi sporeau veniturile dupa absolvirea unui MBA cu 30-50% chiar din primul an, in acest moment asistam la o scadere a acestui procent, acesta ajungand la 10%, maxim 30%", a declarat pentru MONEY.ro Mihaela Scarlat, executive researcher la Advice Human Resources.

Estimari mai optimiste

Salariul unui absolvent de MBA creste cu aproximativ 50 % in primul an de la absolvirea programului, a spus pentru MONEY.ro Florin Ochiana, HR operations manager la Lugera & Makler.

Venitul poate creste cu peste 100%, daca ne referim si la partea variabila a salariului, crede Corina Diaconu, managing director al companiei ABC Human Capital. "Conform ultimelor statistici, un absolvent de MBA poate obtine o majorare
salariala cuprinsa intre 20 si 100%. La aceasta estimare nu au fost luate in considerare si beneficiile incluse in pachetul salarial. Astfel ca, la un calcul total, cresterea salariala ar putea depasi pragul de 100%", a spus pentru MONEY.ro Corina Diaconu. Totusi, acest nivel salarial poate fi atins doar de candidatii care detin experienta profesionala relevanta in domeniul pentru care aplica, mai spune reprezentantul ABC Human Capital.

Ai absolvit un MBA? Castigi peste 2.250 de euro

Potrivit studiilor, un absolvent roman de MBA a castigat in medie 2.250 de euro net pe luna, in 2009. "Anul trecut s-au facut niste studii referitoare la castigurile salariale ale absolventilor romani de MBA si EMBA, si, din raspunsurile acestora, se pare ca se castiga in medie 2.250 euro net pe luna, respectiv 3.000 de euro net pe luna", a spus Florin Ochiana.

Integral in Money.ro