Americanii prefera sa scape de datorii, chiar daca isi pierd casele

Data publicarii: 04-03-2010 | International

Acestia aleg Capitolul 7 al Legii Falimentului, care permite eliminarea datoriilor prin vanzarea proprietatii si distribuirea banilor catre creditori.

Eforturile de redresare a economiei ale Statelor Unite nu se fac vazute si asupra consumatorilor, numarul persoanelor care au intrat in faliment avansand cu 14%, la 111.693 dosare, in februarie 2010, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport al American Bankruptcy Institute, informeaza USA Today.

Presiunea datoriilor este mult mai acuta

Comparativ cu prima luna a anului, numarul cazurilor a crescut cu 9 puncte procentuale. "Presiunea datoriilor cu care consumatorii se confrunta de ani buni este mult mai acuta acum din cauza situatiei economice dificile si cresterii somajului", a declarat Samuel Gerdano, directorul excutiv al Institutului american.

In plus, americanii prefera sa scape de datorii, chiar daca isi pierd casele, intrucat deprecierea inregistrata in ultimii ani a facut ca valoarea acestora sa fie mai mica decat ratele ramase de platit.

Astfel, acestia prefera sa ceara protectie  in baza Capitolului 7 al Legii Falimentului, care - daca este aprobat dosarul - permite eliminarea acelor datorii care nu au acoperire, incluzand si datoriile pe cardurile de credit. Capitolul 7 se refera la lichidarea, vanzarea unei proprietati a debitorului si distribuirea banilor catre creditori.

Numarul persoanelor care au cerut protectie in baza Capitolului 13, care se refera la ajustarea debitelor, daca cel care a cerut falimentul are un venit regulat si care permite pastrarea proprietatii, iar datoriile sunt achitate integral in timp, a scazut cu 3%, luna trecuta, comparativ cu ianuarie 2010,  conform raportului.

"In mod normal, oamenii ar trebuie sa intre in faliment in baza Capitolului 13, pentru a-si pastra casele", a declarat Robert Lawless, profesor de Drept din cadrul Universitatii din Illinois.

Integral in Curierul National