Finantele vor sa convinga autoritatile europene de importanta majorarii capitalului CEC Bank

Data publicarii: 04-03-2010 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va incerca sa convinga in acest an autoritatile europene de importanta majorarii capitalului CEC Bank, in conditiile in care alte banci de pe piata locala cu banci mama in strainatate au primit capital suplimentar in contextul crizei, a spus Vladescu.

"CEC Bank va beneficia de suportul MFP in batalia pentru piata, in limitele standardelor europene de competitivitate. Vom incerca sa convingem autoritatile europene ca majorarea capitalului CEC Bank e un lucru bun si nu distorsioneaza piata bancara", a spus, joi, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, la conferinta de prezentare a rezultatelor financiare pe 2009 ale CEC Bank.

El a precizat ca alte institutii bancare din Romania care au banci mama in strainatate beneficiaza de aport de capital din partea acestora, de accea este normal ca si CEC Bank sa fie sustinuta de unicul sau actionar, respectiv de statul roman. Vladescu a adaugat ca "nu este vorba de distorsionarea pietei, ci de mentinerea functionala si solida a bancii de suflet a romanilor".

"Am increderea ca, pe parcursul acestui an, vom reusi acest lucru", a mai spus ministrul de finante.

La jumatatea anului trecut, Ministerul Finantelor a decis majorarea capitalului CEC Bank cu circa 230 milioane lei, la 949,3 milioane lei, prin capitalizarea profitului pe anul 2008, dupa ce a primit acordul Comisiei Europene.

Guvernul mai prevazuse, in bugetul pe anul trecut, majorarea capitalului CEC Bank cu 900 milioane lei, suma redusa ulterior cu aproape 150 milioane lei, la 753 milioane lei.

CEC Bank trebuie sa sustina sectorul agricol si autoritatile publice locale

"Asteptam cresteri in relatia cu companiile, in special cu IMM-urile. De asemenea, asteptam cresterea creditarii unui sector vital pentru economia romaneasca - agricultura. Mai asteptam cresteri in raport cu autoritatile publice locale. Sper ca CEC Bank sa fie unul dintre liderii schemei de garantare pentru autoritatile locale si companiile publice in ce priveste absorbtia fondurilor europene", a precizat Vladescu.

Guvernul a decis miercuri ca statul va garanta in proportie de 80% creditele contractate de autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene, iar bancile care pot acorda imprumuturi vor fi selectate in baza legislatiei privind achizitiile publice.

Creditele vor putea fi contractate in euro sau in lei, perioada de tragere a finantarii fiind de cel mult patru ani, iar programul se va desfasura prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Plafonul garantiilor de stat a fost stabilit la 300 milioane euro.

Un alt rol al CEC Bank ar fi acela de a-i invata pe romani sa utilizeze instrumentele bancare pentru finantarea si cofinantarea proiectelor cu fonduri europene.

NewsIn