Isarescu: Ce bancher poate sa se aventureze sa dea credite, cand toata atmosfera este neagra?

Data publicarii: 04-03-2010 | Finante-Banci

Redresarea economica este dependenta de reactiile din mediul inconjurator, iar dezbaterile mai putin serioase care provoaca ingrijorare pot avea efecte negative asupra creditarii, a spus joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Vrem sa iesim din criza, dar economia are 30-40% psihologie. Ce bancher poate sa se aventureze sa dea credite cand toata atmosfera pe care o simte in jur este neagra si mai este si somajul asta?", a comentat Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizatr ca autoritatile cauta in prezent spatiu fiscal necesar pentru finantarea infrastructurii.

"Nu vad Romania iesind serios din criza fara autostrazi si fara iesirea din criza nici pensiile in substanta lor nu isi vor reveni", a spus Isarescu, care a subliniat ca Romania nu are un sistem prin care pensionarii sa isi ia pensia din contributiile lor, ci un "sistem de solidaritate", in sensul ca generatia care munceste asigura pensii pentru cei care ies din campu muncii".

Isarescu a mai evidentiat ca, in conditiile in care Romania nu scoate venituri bugetare decat 30-31% din PIB, nu pot fi facute cheltuieli de 50% din PIB, in contextul unui "sistem de impozitare stufos si greoi".

El a mai dat exemplul anilor 2004-2005, cand cheltuielile functionarilor publici se cifrau la 5% din PIB.

"Economia a functionat bine in 2004-2005, cu cheltuieli de 5% din PIB pentru salariile functionarilor publici. Cand in 2009 a ajuns la 9% din PIB a aparut o problema [...] E bine ca s-a oprit pentru ca altfel se putea ajunge la 12% din PIB. Revenirea la cheltuieli de 5% din PIB (pentru salariile functionarilor publici - n.r.) va fi dureroasa", a mai spus guvernatorul BNR.

NewsIn