Modificarea Legii contabilitatii este un atentat asupra securitatii nationale, afirma un senator PDL

Data publicarii: 05-03-2010 | Actualitate

Senatorul PDL, Dumitru Oprea, a criticat dur proiectul initiat de 41 de deputati PDL pentru modificarea Legii contabilitatii, subliniind ca unele prevederi reprezinta un atentat asupra securitatii nationale.

Fostul rector al Universitatii "Al.I.Cuza" a precizat ca proiectul provine dintr-o "zona de interese", respectiv din Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECAR).

Oprea sustine ca cei 41 de deputati PDL ori au semnat proiectul in necunostinta de cauza sau pentru a puncta la activitatea parlamentara, ori au fost folositi de "cineva".

"Un element pus in acest proiect inlocuieste statutul de institutie care este consultata cu institutie care trebuie sa-si dea avizul peste capul Parlamentului sau al Guvernului. Cu alte cuvinte, o organizatie neguvernamentala (CECAR, n.r.), fara profit, se erijeaza in judecatorul tuturor reglementarilor din domeniul financiar-contabil, ceea ce este un atentat asupra securitatii nationale fiindca partea financiar-bancara este o infrastructura cheie a oricarui stat", a declarat senatorul Oprea, in conferinta de presa.

Potrivit lui Oprea, o alta modificare adusa legii pe care acesta o catalogheaza "ucigatoare", respectiv eliminarea aliniatului 2 din articolul 5, va obliga si persoanele fizice autorizate, cultele, asociatiile de proprietari sau medicii de familie sa-si angajeze contabili cu norma intreaga.

"Se elimina un aliniat dintr-un articol al legii care se referea la contabilitatea in partida simpla. Si este lesne de inteles ca facand acest lucru te duci in zona contabilitatii in partida dubla, obligand pe toti care tineau inainte o astfel de contabilitate (in partida simpla, n.r.) si ma refer la zona persoanelor fizice autorizate, la culte, la asociatii de proprietari, la medici de familie. Sunt de ordinul, cred, sutelor de mii, dincolo de sutele de mii de IMM-uri", a mai spus Oprea.

Senatorul PDL, fost europarlamentar, a subliniat ca o initiativa asemenatoare a fost propusa in Parlamentul European, proiect prin care toate cele 23 milioane de IMM-uri din Uniunea Europeana ar fi fost obligate sa aiba auditare externa. "Initiativa a fost respinsa rapid", a completat Oprea.

Conform precizarilor sale, Dumitru Oprea s-a autosuspendat in 1996 din CECAR, dupa ce a devenit decan al Facultatii de Economie din Iasi. Ulterior, in perioada 2000 - 2008 a fost rector al Universitatii "Al.I.Cuza".

41 de deputati ai Partidului Democrat Liberal (PDL) au initiat o propunere legislativa prin care toate firmele sunt obligate sa-si angajeze contabili cu norma intreaga, argumentul principal din expunerea de motive fiind ca angajarea part-time a dus la "proliferarea muncii la negru".

"Prin compartiment se intelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar-contabila. Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract partial de munca sau in baza unei conventii civile", se arata in textul propunerii de modificare a Legii contabilitatii, potrivit Money.ro.

Initiatorii propunerii legislative apreciaza ca pe piata serviciilor contabile s-a profitat de anumite confuzii create de terminologia folosita in legislatie. "Pe piata serviciilor contabile s-a profitat de confuzia privind notiunea de compartiment din legea contabilitatii. Asa ca un numar insemnat de entitati au organizat un singur compartiment de contabilitate format dintr-o singura persoana angajata cu contract individual de munca partial (una sau doua ore pe zi). Astfel, s-a proliferat munca la negru, situatiile financiare fiind intocmite de catre persoane care nu detin competenta necesara. Situatiile financiare intocmite astfel pot aduce atingere grava interesului public", arata deputatii semnatari.

Printre deputatii PDL care au initiat aceasta modificare a legii se numara Sulfina Barbu, Gheorghe Albu, Petru Calian, Mircia Giurgiu, Silviu Prigoana. Propunerea legislativa semnata de deputatii PDL a ajuns la Senat, ea urmand sa fie avizata in comisiile specializate si votata in plen. Daca trece de Senat, textul ajunge in Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: