Ghetea, ARB: Noua faza a programului Prima Casa ar putea incepe efectiv saptamana viitoare

Data publicarii: 05-03-2010 | Finante-Banci

Etapa a doua a programului Prima Casa ar putea incepe pefectiv saptamana viitoare, imediat ce bancile si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vor semna documentele neceare, a spus vineri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

"Am inteles ca textul convenit (pentru Prima Casa, n.r.) este la Monitorul Oficial si dupa publicarea lui vom putea semna cu Fondul de Garantare. Exista foarte putine sanse ca cineva sa nu fie de acord cu forma finala a acestui text", a spus Ghetea.

Presedintele ARB a precizat ca saptamana viitoare va continua programul in ceea ce priveste locuintele vechi si cele noi, iar "in zece zile - doua saptamani, dupa ce Fondul de Garantare si ARB vor discuta modalitatile prin care se va face finantarea pentru proiectele initiate de grupurile de persoane, ar putea incepe si aceasta parte a programului, inainte ca primele asociatii sa fie constituite".

Mai devreme, Unicredit Tiriac Bank a anuntat ca se asteapta sa incepa saptamana viitoare acordarea de credite prin programul guvernamental.

La a doua etapa a programului Prima Casa au trimis oferte 21 de banci, valoarea totala a plafonului solicitat depasind cu aproximativ 50% plafonul total, de 700 milioane euro alocat pentru anul 2010.

Astfel, din totalul plafonului de 700 milioane euro repartizat la nivel national, cel mai mare plafon, de 215,6 milioane euro i-a fost alocat Bancii Comerciale Romane, in vreme ce BRD va primi 161,7 milioane euro. Pentru Banca Romaneasca vor fi alocate 53,9 milioane euro, in timp ce Alpha Bank va avea un plafon de 45,8 milioane euro.

Executivul a aprobat un plafon de garantii pentru programul Prima Casa de 700 milioane euro in 2010 si a majorat valoarea garantiei pentru locuintele noi la 70.000 euro. In cazul persoanelor care se asociaza in vederea construirii de locuinte, garantia este de 75.000 euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: