Insolventa, un paravan pentru rau-platnici

Data publicarii: 08-03-2010 | Afaceri

Tot mai multe companii din Iasi, cazute prada crizei, isi cer singure insolventa pentru a se pune sub protectia tribunalului. Odata intrate in aceasta procedura, sunt blocate toate dobanzile si penalitatile, datoria nu mai poate creste. In luna ianuarie, s-a inregistrat un numar-record de firme care au cazut prada insolventei. Procedura poate reprezenta si o cale frauduloasa de a scapa de o serie de datorii catre partenerii de afaceri.

Ultima solutie pentru societatile ajunse in incapacitatea de a mai face fata crizei pare sa fie insolventa, dupa cum indica ultimele date statistice. O astfel de practica poate ascunde insa si altfel de interese, legate de incercarea unui agent economic de a scapa de o serie de datorii pe care nu doreste sa le mai achite. "In ultimul timp, probabil influentati si de contextul economic privind criza economica mondiala, debitorii formuleaza cereri de deschidere a procedurii insolventei cu rea-credinta, urmarind un anumit interes legat de neplata obligatiilor. In acest mod, se poate ingreuna posibilitatea creditorilor de a-si recupera creantele de la un partener de afaceri", explica Adrian Ababei, reprezentantul firmei de lichidare Sigma IPURL.

Ingineria

Tehnica pare destul de simpla si, de foarte multe ori, da si rezultate. Cu putin timp inainte de depunerea cererii de intrare in procedura insolventei, debitorul instraineaza o mare parte din patrimoniu sau presteaza catre un agent economic apropiat servicii cu mult peste valoarea lor reala. Odata transferata afacerea pe alta firma, patronul invita fostii parteneri sa semneze contracte cu noua societate promitandu-le plata datoriei sau a unei parti din ea, esalonat. Daca fostii parteneri refuza, ei raman sa se judece cu vechea firma. Interesant este faptul ca peste 50% din firmele infiintate in Bucuresti de la inceputul anului au fost folosite pentru a prelua bunurile si afacerile altor firme mai vechi care au intrat ulterior in faliment.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: