Valoarea creditelor acordate fermierilor in 2009 de Agricover Credit IFN s-a dublat

Data publicarii: 08-03-2010 | Finante-Banci

In 2009, comparativ cu anul precedent, Agricover Credit IFN, divizia de finantare a Grupului Agricover, si-a triplat numarul de fermieri clienti care au contractat credite de capital de lucru menite sa asigure acoperirea necesarului de finantare a cheltuielilor de infiintare si intretinere a culturilor agricole.

Anul trecut, Agricover Credit IFN a acordat producatorilor agricoli credite in valoare de 123,5 milioane lei, fatǎ de 57,5 milioane lei in 2008, anul lansǎrii sale pe piatǎ; 385 de exploatatii agricole au devenit clienti Agricover Credit IFN in 2009, fatǎ de 120 in anul precedent.

"Agricultura romaneascǎ are nevoie in mod categoric de investitii in infrastructurǎ, tehnicǎ si tehnologie, iar fondurile europene rǎspund intr-o bunǎ mǎsurǎ acestor cerinte, cu conditia evidentǎ de a putea fi accesate... Panǎ la investitii insǎ, fermierii au nevoie de capital de lucru pentru a-si putea finanta achizitiile de seminte, ingrǎsǎminte, produse de uz fito-sanitar, lucrǎrile de intretinere a culturilor etc. Modul in care sectorul financiar in ansamblul sǎu rǎspunde acestei necesitǎti din agriculturǎ rǎmane incǎ mult sub cererea existentǎ, nu numai din cauza lipsei de lichiditǎti de pe piatǎ, cat mai ales ca urmare a asocierii unui factor de risc adesea supraevaluat: dacǎ mecanismele si sectorul agricol sunt bine intelese, creditarea fermelor rǎmane in parametrii de risc ai oricǎrei afaceri", a arǎtat Robert Arsene, Director General al Grupului Agricover.

In 2009, Agricover Credit IFN a avut un profit brut de 4.132.523 RON, in crestere cu 337% fatǎ de anul 2008, cand a inregistrat valoarea de 944.745 RON. "Pentru un an de crizǎ economicǎ globalǎ, care a marcat cel de-al doilea an de activitate a companiei, rezultatele financiare ale Agricover Credit IFN au fost foarte bune. Este insǎ adevǎrat ca acestea s-au datorat intr-o bunǎ mǎsurǎ unei facilitǎti unice oferite de Agricover Credit, si anume faptul cǎ stingerea creditelor se poate realiza atat in bani, cat si in produse, datoritǎ apartenentei companiei la Grupul Agricover si a integrǎrii activitǎtii sale cu cea a altor divizii: Agricover Distributie furnizeaza fermierilor inputuri si pachete tehnologice necesare infiintǎrii si intretinerii culturilor, Agricover Credit le finanteazǎ, iar Agricover Cereale poate prelua recoltele pentru stingerea datoriilor, in cazul in care beneficiarii creditelor opteazǎ pentru aceastǎ modalitate", a subliniat Robert Arsene.

Agricover Credit IFN, care are ca obiect principal de activitate finantarea agriculturii, este prezenta pe piata de profil cu douǎ categorii de produse: linii de credit pentru capital de lucru si, respectiv, operatiunile de scontare si de forfetare.

Pentru anul in curs, Agricover Credit IFN vizeazǎ dezvoltarea altor produse destinate finantǎrii exploatatiilor agricole atat ca si capital de lucru, cat si din punct de vedere al investitiilor in agriculturǎ, inclusiv prin co-finantarea proiectelor care acceseazǎ Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Ruralǎ. In ceea ce priveste obiectivele de business pe 2010, Agricover Credit IFN si-a propus sǎ creascǎ finantǎrile acordate fermierilor la 160 milioane lei, realizand un profit cu minim 10 % mai mare decat in anul precedent.

"Pentru anul in curs, Agricover Credit vizeazǎ un portofoliu de clienti format din cel putin 650 de exploatatii agricole; creditele pentru capitalul de lucru vor rǎmane cu ponderea cea mai mare in finantǎrile acordate, avand in vedere faptul cǎ asigurarea fondurilor necesare achizitiilor de inputuri si intretinerii culturilor rǎmane o problema <> a majoritǎtii fermierilor. Dezvoltarea Agricover Credit se va datora atat cererii sporite in ceea ce priveste finantǎrile, cat si consolidǎrii relatiilor cu fermierii care au dovedit seriozitate in indeplinirea contractelor precedente", a arǎtat Robert Arsene, Directorul General al Grupului Agricover.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: