Romania inregistreaza rezultate economice slabe si are obiective ambitioase si nerealiste pentru anul in curs

Data publicarii: 08-03-2010 | Economie

"Evolutiile comertului si creditelor de consum in lunile martie si aprilie vor fi primii indicatorii care ne vor arata destul de clar cat de aproape este sfarsitul crizei pentru unele tari si, respectiv, cat de alert va fi ritmul de redresare in cazul statelor care au trecut deja de recesiune. Vanzarile cu amanuntul si creditele de consum sunt semnale relevante intrucat reflecta sau inglobeaza o serie de alti indicatori, intre care increderea in stabilitatea locurilor de muncǎ, puterea de cumpǎrare etc; in lunile martie si aprilie vor dispǎrea alti factori conjuncturali- de exemplu iarna foarte grea din SUA si Europa, care a afectat suplimentar economiile respective, a ingreunat consumul si a « alterat » relevanta acestui indicator pentru revigorarea economicǎ", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Japonia a cumulat pana acum suficiente semnale privind iesirea din criza, evolutiile pozitive ale PIB-ului fiind intarite de cresterea productiei, a exporturilor si a vanzarilor cu amanuntul, dar se confrunta in continuare cu un mediu deflationist.

Privind SUA, analistii se asteaptǎ ca furtunile de zǎpadǎ din februarie sǎ fi contribuit la scǎderea vanzǎrilor cu amǎnuntul, dupǎ ce in ianuarie acestea au inregistrat o usoarǎ crestere. In februarie, piata americanǎ a pierdut mai putine locuri de muncǎ decat era anticipat. Vanzǎrile unor mǎrci de autoturisme de lux, precum si cele ale unor masini locale de clasǎ medie au crescut luna trecutǎ, fapt care, corelat cu cresterea spectaculoasǎ a PIB-ului american din ultimul trimestru al anului 2009, constituie deja un semnal pozitiv privind relansarea economiei americane. Pentru prima datǎ in ultimul an, creditele de consum din SUA au crescut in ianuarie- in primul rand cele pentru achizitii de autoturisme si, respectiv, pentru studii.

In ceea ce priveste Europa, vanzǎrile cu amǎnuntul au scǎzut in ianuarie in majoritatea tǎrilor, iar vremea- spun analistii- a jucat un rol important in acest sens. "Factorul <> nu trebuie insǎ supralicitat in explicarea evolutiilor negative din Europa. Uniunea Europeanǎ <> eterogenitǎtii economiilor componente, iar implicatiile oricǎrui proces din fiecare tarǎ membrǎ sunt resimtite in toate celelalte state si produc efecte in cascadǎ. Oricum, in martie, factorul vreme va dispǎrea, cel mai probabil, din <>, iar indicatorii respectivi vor reflecta cu mai multǎ acuratete economiile respective; lunile aprilie si mai vor arǎta mult mai clar cu ce pasi avanseazǎ sau nu fiecare tarǎ in parte", spun analistii X-Trade Brokers. Vanzǎrile din zona euro au scǎzut cu 0,3% in volum fatǎ de decembrie si cu 1,3% fatǎ de luna ianuarie a anului trecut.

Privind Europa Centralǎ si de Est, trebuie subliniatǎ situatia din Ungaria, unde vanzǎrile cu amǎnuntul au scazut continuu in ultimii -aproape- trei ani, cresterea TVA-ului din vara trecutǎ constituind un nou "imbold" in acest sens.

Romania a inregistrat o scǎdere a PIB-ului in ultimul trimestru al anului trecut, scǎderea vanzǎrilor cu amǎnuntul in ianuarie si cresterea somajului in aceeasi lunǎ, in conditiile in care la orizont sunt in continuare concedieri masive. "Tintele pentru anul in curs- un PIB intre 1- 1,5% si o ratǎ a somajului mai micǎ decat cea inregistratǎ anul trecut- par a fi mai mult decat ambitioase, mai ales in conditiile in care mecanismele si instrumentele care ar putea fi folosite in acest scop nu se intrevǎd", a arǎtat Victor Safta. "Harta economicǎ mondialǎ va fi mai clarǎ la sfarsitul trimestrului al doilea, indicandu-ne nu numai care sunt tǎrile care au depǎsit recesiunea, ci si ritmul in care isi vor reveni economiile lor. Din cate se intrevede in prezent, Romania are putine sanse de a se afla atunci in zona statelor care au iesit categoric din crizǎ", a precizat Victor Safta.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: