Marile firme din lume nu acorda egalitate de sanse femeilor la locul de munca, arata un raport WEF

Data publicarii: 09-03-2010 | International

Cele mai mari companii din lume nu stiu intotdeauna sa "capitalizeze talentul feminin", iar problema diferentelor salariale intre barbati si femei nu este inca abordata, potrivit raportului din 2010 al Forumului Economic Mondial (WEF) privind egalitatea dintre barbati si femei la locul de munca.

"De ziua internationala a femeii, concluziile acestui studiu constituie un semnal de alarma. Ele arata ca lumea afacerilor nu intreprinde destul pentru a creste egalitatea intre barbati si femei", sustine WEF, mentionand ca "politicile pe care cele mai multe dintre firme ar fi trebuit sa le puna in practica sunt in general inexistente", potrivit raportului citat de cotidianul francez Les Echos.

Raportul acopera, pentru prima data, 600 de societati care sunt lideri in 16 domenii de activitate din 20 de tari.

Progresele realizate de unele grupuri scandinave, americane si britanice - campioane in materie de integrare a femeilor in munca - au putut intretine iluzia ca o mare parte dintre societatile mari s-au convertit la egalitarism sau macar au o atitudine mai prietenoasa in ce priveste angajarea femeilor, insa egalitatea "ramane un mit", arata autorii raportului.

Harta angajarii femeilor ramane in continuare nemodificata. Astfel, se mentine o mare diferenta intre cele 20 de tari studiate. In SUA exista cea mai mare rata a femeilor angajate in functii cu diverse grade de responsabilitate (52%), urmata de Spania (48%) si Finlanda (44%). La polul opus se situeaza India (23% dintre femei), Japonia (24%), Turcia (26%), Austria (29%).

Sectorul serviciilor este in general cel mai mare recrutor pentru femei, alaturi de finante-asigurari si turism. In schimb, cele mai putine locuri de munca pentru femei sunt in sectorul auto, minier si agricultura, potrivit WEF.

Totodata, raportul arata ca femeile sunt cantonate in continuare in categoria posturilor cu grad scazut sau mediu de responsabilitate si foarte rar ele ocupa slujbe de gestiune sau au diverse functii de conducere. Doar Norvegia, care dispune de o lege in domeniu, are mai mult de 40% din femei in consilii de administratie ale firmelor.

In ce priveste femeile patron, acestea reprezinta doar 5%, calculat la nivelul celor 600 de companii. Problema inegalitatii salariale ramane aproape neatinsa: 72% dintre firme nu au manifestat nicio preocupare in acest sens.

Comisia Europeana a anuntat luni un plan privind egalitatea de sanse a femeilor pentru perioada 2010-2015.

"Imbunatatirea vietii de zi cu zi a femeilor din lume este una dintre prioritatile mele. UE este cel mai mare donator din lume, de aceea trebuie sa fim primii intre cei care pun egalitatea intre sexe pe agenda noastra politica", a declarat comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: