Inflatia s-a temperat in februarie la 4,5%, dupa socul accizelor din ianuarie

Data publicarii: 10-03-2010 | Economie

Rata anuala a inflatiei a coborat in februarie la 4,49%, in marja inferioara a asteptarilor analistilor, in conditiile in care aprecierea leului a atenuat impactul cresterii preturilor la alimente si marfuri nealimentare, arata datele publicate miercuri de Institutul Nationala de Statistica (INS).

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in februarie cu 0,2%, in conditiile in care tarifele la servicii au stagnat, iar produsele alimentare si marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,24%, potrivit Statisticii.

Economistii se asteptau ca inflatia sa se plaseze, in februarie, in intervalul 4,5-5%, in principal ca urmare a scumpirii energiei. In ce priveste inflatia lunara, acestia estimau un nivel de 0,2-0,7%.

In ianuarie, rata anuala a inflatiei urcase la 5,2%, semnificativ peste asteptari, fiind resimtit din plin socul majorarii accizelor la tutun, energie si combustibili.

In 2010, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,39%, marfurile nealimentare de 44,72%, iar serviciile cantaresc 17,89%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in a doua luna din 2010 la energie termica (1,83%), transport urban (1,39%), carti, ziare si reviste (1,35%).

In general, in februarie, alimentele s-au scumpit usor, dar au existat si unele exceptii, la legume si conserve de legume, unde preturile au crescut cu 1,08%, la oua (0,96%), ulei (0,43%) si unt (0,41%). Singurele alimente care s-au ieftinit au fost cartofii, cu 0,33%, pestele proaspat, cu 0,04%, si carnea de porc, cu 0,01%.

Pe partea de marfuri nealimentare, in afara de energie termica si carti, ziare sau reviste s-au mai scumpit semnificativ tigarile si medicamentele, cu 0,60%, respectiv 0,52%. Combustibilii s-au ieftinit cu 0,12%, iar autoturismele si piesele de schimb - cu 0,15%.

La servicii, abonamentul telefonic si transportul aerian s-au ieftinit cu aproape 0,7%, in conditiile in care leul s-a apreciat cu circa 0,6%, la cursul mediu al BNR. Si chiriile au scazut in februarie, cu 0,12%. In schimb, romanii au platit pentru apa, canal si salubritate cu 0,44% mai mult decat in ianuarie, transportul rutier s-a scumpit cu 0,34%, iar "alte servicii" - cu 0,33%.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul martie 2009 - februarie 2010 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in februarie la 5,3%, de la 5,5% in ianuarie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat tot la 5,3%, de la 5,4%.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, apreciaza ca datele prezentate miercuri de INS arata ca dezinflatia a continuat, cifrele fiind in linie cu asteptarile analistilor. "Perspectivele sunt bune pentru perioada urmatoare. De altfel, noi estimam pentru martie o rata a inflatiei de 4,1-4,2%", a afirmat Dumitru.

"Abia in toamna ar putea aparea presiuni inflationiste mai mari, din cauza impactului preturilor la produsele agricole. Exista si riscuri legate de preturile reglementate, insa cu certitudine sunt sanse mult mai mari in acest an ca BNR sa-si atinga tinta de inflatie", a completat economistul.

BNR a stabilit pentru finalul lui 2010 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), prognoza de inflatie fiind de 3,5%. In 2009, BNR a ratat pentru a treia oara la rand tinta de inflatie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus recent ca rata anuala a inflatiei ar putea cobori la finalul lui 2010 si inceputul lui 2011 chiar sub marja de variatie a tintei de inflatie pe acest an, dar ulterior ar urma sa revina, odata cu cresterea economica.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: