Harta taxelor din Romania: Cine plateste cele mai mari impozite din tara

Data publicarii: 12-03-2010 | Economie

Anul 2010 a adus majorari de taxe pe case, terenuri si masini in aproape toate orasele, iar Oltenia si Banatul domina in topul impozitelor pe autoturismele marca Logan. "Adevarul" prezinta repartizarea teritoriala a impozitelor din fiecare regiune a tarii. Loganul e mai "scump" in Moldova, iar terenurile sunt mai "ieftine" in Oltenia.

In baza unei ordonante publicate la finele anului trecut, primariile localitatilor si consiliile judetene au fost abilitate sa majoreze impozitele pe case, terenuri si masini cu pana la 20%.

Majoritatea institutiilor locale au ales sa aplice maximul admis si foarte putine au pastrat nivelul din 2009 al acestor impozite sau le-au crescut in proportii mai mici. De asemenea, cele mai multe primarii acorda bonusuri pentru plata acestor impozite pana la 31 martie sau accepta plata in doua rate a impozitelor mai mari de 50 de lei.

Taxe diferite pe Logan

Pentru o mai buna exemplificare a taxelor pe masini, am ales Dacia Logan, care are o capacitate cilindrica de 1.400-1.600 de centimetri cubi. Din punct de vedere fiscal, aceasta categorie este, insa, tratata diferit, de la zona la zona.

Spre exemplu, daca aveti masina inscrisa in Bacau sau Neamt, platiti un impozit de 144 de lei pe an, in timp ce la Gorj, Bucuresti, Prahova, Iasi sau Mures platiti doar 56 de lei. Cele mai multe localitati percep o taxa de 64 de lei pe an pentru masinile Dacia Logan.

Baraganul are cel mai "scump" intravilan

In judetele Constanta si Ialomita, dar si in Bucuresti, se regasesc cele mai mari impozite pe terenurile intravilane - aproape un leu pe metrul patrat pe an. La polul opus, cu cele mai mici impozite din aceasta categorie, se regasesc unele judete din Transilvania (Alba, Bistrita-Nasaud,Mures, Satu Mare), unde terenurile din zonele centrale ale oraselor sunt taxate cu cel mult 0,65 lei. Pentru terenurile de la periferia localitatii, majoritatea primariilor din tara pectep impozite de 0,15-0,2 lei pe metru patrat pe an.

Casele din Moldova,cele mai "ieftine"

Si in cazul cladirilor cu destinatie de locuinta taxele locale difera de la zona la zona. Cele mai mici impozite pe case (situate in zonele centrale din localitatile resedinta) se percep in judetele Galati, Buzau si Vrancea - aproximativ 1,6 lei/mp/an.

In jurul pragului de 2 lei/mp/an oscileaza majoritatea localitatilor, iar cele mai mari impozite pe case se regasesc in Mehedinti (2,9 lei/mp/an), Constanta (2,75 lei/mp/an), Brasov (2,4 lei/mp/an), Arad, Braila si Bucuresti (cate 2,3 lei/mp/an). Pentru locuintele sitiuate la periferie, majoritatea primariilor percep taxe cuprinse intre 1,3 si 1,5 lei/mp/an.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: