Ministrul german de finante sustine excluderea din zona euro a tarilor ce incalca limita de deficit

Data publicarii: 12-03-2010 | International

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a cerut sanctiuni "prohibitive", ce includ expulzarea din zona euro ca ultima masura, impotriva statelor care incalca in mod repetat regulile privind nivelul deficitului, relateaza Bloomberg.

Alimentand temerile legate de o posibila destramare a zonei euro, Schaeuble a mai sustinut crearea unui fond monetar european, atat timp cat ajutoarele acordate vor fi strict conditionate.

"Daca un stat al zonei euro va fi in cele din urma incapabil sa-si consolideze bugetul sau sa-si recapete competitivitatea, acel stat va trebui, ca ultima masura, sa paraseasca uniunea monetara", a declarat Schaeuble pentru Financial Times.

Opiniile lui Schaeuble despre subiectul tabu al excluderii unui stat din zona euro ar putea incinge dezbaterea legata de posibilele ajutoare ale Uniunii Europene pentru Grecia, care se confrunta cu cel mai mare deficit bugetar din UE.

Schaeuble a precizat ca propunerile sale nu vizeaza in special Grecia, si a sprijinit ideea unui mecanism de creditare de urgenta din partea UE, care ar reduce riscul intrarii unui stat in incapaciate de plata. El s-a opus interventiei Fondului Monetar International (FMI).

"Ajutoarele trebuie insotite de conditii stricte si de sanctiuni prohibitive, pentru a ne asigura ca nu sunt accesate decat in caz de urgente ce prezita riscuri pentru stabilitatea financiara a zonei euro", a mai spus Schaeuble.

El a adaugat ca tarile care depasesc in mod repetat plafonul de deficit, fixat la 3% din produsul intern brut (PIB), ar trebui sa nu mai aiba acces la fondurile pentru dezvoltare economica si sa nu mai aiba drept de vot in cadrul zonei euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: