Stresul nu este boala profesionala in Romania. In ultimii ani, epuizarea la serviciu a omorat cinci oameni

Data publicarii: 15-03-2010 | HR/Cariere

Cazul Ramonei Ciciu nu este singular. In ultimii cinci ani, numarul celor despre care se presupune ca au murit din cauza epuizarii la serviciu a crescut alarmant. Cu toate acestea, in Romania, nu exista o legislatie in domeniu care sa cuantifice si sa considere stresul boala profesionala. In fata acestor situatii reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca raman, de cele mai multe ori, neputinciosi.

Ultimul caz care seamana izbitor cu cel al Ramonei Ciciu s-a petrecut in urma cu 3 ani. Atunci, Raluca Stroescu, de 31 de ani, a murit din cauza epuizarii la serviciu. Tanara a fost gasita moarta in casa, cu dosarele de la serviciu in brate. Rapoartele anchetei deschise de Inspectoratul Teritorial de Munca arata ca femeia nu figura cu ore suplimentare. Cu toate acesta s-a descoperit ca firma incalcase legislatia si a fost amendata cu 18.000 de lei.

Tot in 2007, un timisorean de 34 de ani a murit din cauza unui infarct! Medicii i-au pus exact acelasi diagnostic ca in cazul Ralucai Stroescu. Barbatul era angajat al unei firme de audit, iar rudele spun ca tot timpul si-i petrecea la serviciu. Compania nu a fost trasa la raspundere.

Acelasi an, alta victima. Irina Ticu de 23 de ani a cazut rapusa de oboseala, la serviciu, in fata colegilor, iar eforturile medicilor de pe ambulanta au fost in zadar. Era angajata de un an si obisnuia sa stea mult peste program. Compania a negat orice vinovatie, iar in final nimeni nu a fost sanctionat.

Si Madalin Groza, de 32 de ani, director la un magazin din Arad a murit, in urma unui accident cerebral, provocat cel mai probabil tot de stresul de la locul de munca.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: