Protectia Consumatorului a primit 110 reclamatii din domeniul financiar in ianuarie si februarie

Data publicarii: 16-03-2010 | Finante-Banci

ANPC a primit circa 100 -110 reclamatii in ianuarie si februarie din partea clientilor institutiilor financiare din Romania, a declarat presedintele institutiei, Constantin Cerbulescu, precizand ca au fost reclamate mai ales masuri luate de banci fara informarea clientului.

In ianuarie si februarie 2009 numarul reclamatiilor a fost mult mai mare, de circa 400, dar reprezentantii ANPC au motivat scaderea acestora prin reducerea numarului de credite, in conditiile in care numarul reclamatiilor din primele doua luni din 2010 se refera in mare parte la contractele aflate in derulare.

"Au fost reclamate anumite masuri pe care bancile le-au luat fara sa informeze consumatorul, legate de modificari ale contractelor sau anumite clauze pe care le-au introdus", a mentionat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu.

El a adaugat ca au fost multe reclamatii legate de informare in general si spera ca, odata cu introducerea noii directive a creditelor pentru consumatori, plangerile vor fi din ce in ce mai putine.

Cele mai multe reclamatii au fost pentru contractele vechi, acesta fiind motivul pentru care au decis ca noua directiva sa se aplice si creditelor aflate in derulare.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de ANPC pentru transpunerea Directivei europene nr. 48/2008, bancile din Romania vor modifica pana in septembrie contractele de credit incheiate cu populatia, pentru ca acestea sa prevada noile directive.

Pana pe 11 iunie 2010, prevederile directivei trebuie transpuse in legislatia din toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Proiectul de ordonanta de urgenta prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an si se reduce la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: