ANPC: Peste 7 mil. dintre contractele de creditare ale populatiei trebuie adaptate la cerintele UE

Data publicarii: 16-03-2010 | Finante-Banci

Peste 7 milioane de contracte incheiate de populatie cu institutiile de creditare, aflate in derulare, vor trebui conformate noii directive europene, ce prevede printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, a declarat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

Astfel, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va lansa de marti discutii cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) in vederea aplicarii cerintelor Uniunii Europene cu privire la contractatele de creditare. ANPC vrea ca cerintele UE sa fie aplicate atat creditelor noi, cat si celor aflate deja in derulare, in vreme ce bancherii sustin ca, de vreme ce aceste prevederi nu sunt transpuse in directiva europeana "nu se poate sa fim mai catolici decat Papa", a mentionat Cerbulescu.

"Daca am aplica prevederile directivei doar la creditele noi, scopul acestei legi de protectie a consumatorilor nu ar mai fi atins, deoarece majoritatea creditelor se afla in derulare. Criza financiara, inasprirea conditiilor de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei au facut ca numarul de credite noi sa fie mic in raport cu numarul mare de credite aflate in derulare", a explicat Mihai Meiu, director in departamentul de integrare europeana al ANPC.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de ANPC pentru transpunerea Directivei europene nr. 48/2008, bancile din Romania vor trebui sa modifice pana in septembrie contractele de credit incheiate cu populatia, pentru ca acestea sa prevada noile directive.

Proiectul ordonantei de urgenta vizeaza toate contractele de credit - ipotecar, imobiliar sau de leasing, iar reprezentantii ANPC cer ca noile contracte sa prevada numai modificarile impuse de lege, fara conditii suplimentare din partea institutiilor de credit.

"In caz de nerespectare a legii, se vor aplica sanctiuni banesti, dar si sanctiuni complementare, care merg pana la propunerea de suspendare a activitatii, pana la rezolvarea problemelor", a mai spus Meiu, adaugand ca nu s-a stabilit pana acum nivelul acestor sanctiuni.

De asemenea, proiectul de ordonanta prevede ca, inaintea semnarii unui contract de credit, consumatorii sa primeasca un formular standard care cuprinde informatii, astfel incat acestia sa poata compara mai multe oferte pentru a fi informati inainte de luarea deciziei.

Pana pe 11 iunie 2010, prevederile directivei trebuie transpuse in legislatia din toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Proiectul ordonantei de urgenta prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an si se reduce la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta, precum si posibilitatea consumatorului de a renunta la contract in termen de 14 zile.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: