Legea care va pune bancile sa schimbe contractele de credit, chiar si pe cele in derulare

Data publicarii: 16-03-2010 | Finante-Banci

Modificarea propriu-zisa a contractelor ar putea costa bancile circa 20 de milioane euro. Limitarea comisioanelor si faptul ca nu vor mai putea introduce altele noi le-ar putea costa insa cateva sute de milioane de euro.

8 milioane de contracte pe care romanii le au cu bancile, firmele de leasing sau companiile care dau "credit cu buletinul" ar putea fi modificate daca Executivul isi pune intentia anuntata in practica. Ce au de castigat clientii? Noua lege, care, potrivit sefului ANPC, se aplica si contractelor aflate in derulare, obliga banca sa nu mai modifice pe toata perioada contractului comisioanele si interzice introducerea unora noi.

Cel de-al doilea castig pentru clienti este limitarea comisionului de rambursare in avans la 1%. In prezent, comisioanele ajung si pana la 5-6%. Noile conditiile sunt aplicate in Uniunea Europeana. Singura diferenta este ca Romania vrea sa le aplice si contractelor incheiate deja. Bancile resping categoric aceasta extindere. "Alte tari nu au facut asa", spune seful Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, intrebat de Gandul. BNR nu comenteaza limitandu-se prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, sa ceara "o evaluare privind impactul masurii".

Bancile ar putea fi obligate sa-si cheme la ghisee, prin SMS sau prin scrisori, clientii cu care au contracte pentru a semna acte aditionale, de data aceasta in favoarea acestora.

Timp de razgandire, 14 zile

Proiectul de ordonanta propus de ANPC mai specifica faptul ca romanii au dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice. Totodata, proiectul de act normativ care se afla in dezbatere publica pe site-ul ANPC si care urmeaza sa fie trimis la Ministerul Finantelor si la cel al Justitiei, iar apoi la Guvern, face referire si la "descoperirile de cont", instituind un "regim mai usor".

Reprezentantii ANPC sustin ca proiectul preia prevederile unei directive europene privind creditul de consum, dar vine si cu alte masuri noi, printre care cea mai controversata este cea referitoare la faptul ca reglementarile se vor aplica inclusiv contractelor aflate in derulare, chiar daca astfel se incalca legea creditelor.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: