Epuizarea din cauza orelor suplimentare ar putea fi incadrata in categoria accidentelor de munca

Data publicarii: 17-03-2010 | Actualitate

Imbolnavirea din cauza epuizarii in urma orelor de munca suplimentare ar putea fi incadrata in categoria accidentelor de munca, daca angajatul nu isi exprima in scris acordul pentru prelungirea programului, potrivit unui proiect depus la Camera Deputatilor de deputatul Tudor Ciuhodaru.

Posibilitatea orelor suplimentare de munca ar trebui sa fie acceptata si de sindicat, in contractul colectiv de munca, iar acordul angajatului va fi considerat valabil doar pentru un an, necesitand prelungirea, se mai arata in proiect.

"Asistam, si in Romania, la cresterea numarului de cazuri de imbolnǎviri si decese cauzate de suprasolicitarea in desfǎsurarea activitǎtilor de serviciu, ca rezultat al expunerii indelungate la activitǎti fizice sau intelectuale in vederea acoperirii solicitǎrilor de la locul de muncǎ", explica Ciuhodaru, care considera ca solutia limitǎrii timpului de munca nu este eficientǎ si nici constitutionalǎ, deoarece nu poate fi ingrǎdit dreptul fiecǎrei persoane la muncǎ.

Potrivit deputatului, normele Uniunii Europene recomanda statelor membre reguli clare privind respectarea drepturilor angajatilor ce prevad transpunerea in legislatia nationalǎ a mai multor masuri, printre care stabilirea duratei medie a saptamanii de lucru (inclusiv orele suplimentare) la maximum 48 ore, care nu poate fi prelungita decat prin exprimarea consimtamantului scris al angajatului.

"Incadrarea imbolnavirii sau decesului ocupational din cauza epuizǎrii rezultatǎ din munca suplimentarǎ pentru indeplinirea atributiilor de serviciu la categoria accidentelor de muncǎ faciliteaza stabilirea unui raport de cauzalitate intre munca indelungatǎ panǎ la epuizare si efectele acesteia asupra organismului", mai spune Tudor Ciuhodaru.

Propunerea legislativa vizeazǎ preventia imbolnǎvirii si decesului ocupational, prin incadrarea acestora in categoria accidentelor de muncǎ.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: