Dobanzile la credite au scazut cu pana la 30% in ultimul an. Anuntati-va bancile!

Data publicarii: 17-03-2010 | Finante-Banci

In ultimul an, indicatorii folositi la calcularea dobanzilor au scazut de la 15% la 7% la creditele in lei, de la 3% la 1% la cele in euro si de la 1,75% la sub 0,5% la cele in dolari.

In momentul de fata, dobanzile la creditele in lei cu dobanda variabila ar trebui sa fie cu pana la o treime mai mici decat acum un an. Motivul este simplu: principalul indicator folosit de banci in calcularea dobanzii, ROBOR (dobanda la care se imprumuta intre ele bancile cu lei), a scazut cu aproape doua treimi, de la peste 15% in martie 2009 la sub 7% in acest moment.

Un exemplu de metoda de calcul al dobanzii este ROBOR 3M + 2%, respectiv dobanda la care se imprumuta bancile intre ele pe o perioada de trei luni (ROBOR la 3 luni) plus marja de risc a bancii.

Anul trecut, dobanda era, conform exemplului, de circa 17%. Dupa adaugarea comisioanelor bancii se obtinea o dobanda reala (anuala efectiva - DAE) de 22-26%. Reducerea ROBOR cu peste 8 puncte procentuale ar trebui sa insemne in mod normal si reducerea DAE cu circa o treime.

Banca vrea sa fie anuntata la timp

Nu toti clientii se bucura insa de aceasta reducere, din doua motive. Primul este ca banca se angajeaza sa recalculeze dobanda la o anumita perioada de timp, de cele mai multe ori la fiecare trei sau sase luni. In contractul de credit, banca precizeaza clar la cat timp se recalculeaza dobanda.

Al doilea motiv este ca unele banci "uita", pur si simplu, sa o recalculeze. Mai mult decat atat, daca ele "uita", clientul are la dispozitie, de cele mai multe ori, doar 30 de zile pentru a anunta banca de faptul ca vrea sa-i fie recalculata dobanda. Daca anuntul nu e facut la timp, banca este absolvita si de vina, si de recalculare. Termenul maxim in care trebuie facuta cererea la banca este prevazut in contract.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: