PAID estimeaza ca ar putea semna contractul de reasigurare intr-o luna si jumatate

Data publicarii: 17-03-2010 | Actualitate

PAID ar putea semna intr-o luna si jumatate contractul de reasigurare a societatii ce va emite polite de asigurare obligatorie a locuintelor, in conditiile in care asteapta sa primeasca in cateva zile pretul estimativ al contractului de reasigurare de la cinci companii internationale de brokeraj.

"Daca lucrurile merg bine, contractul de reasigurare ar putea fi incheiat intr-o luna si jumatate, poate chiar doua", a mentionat presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

El a adaugat ca cinci brokeri de reasigurare - Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB si Stellar Re - vor furniza in cateva zile pretul estimativ al reasigurarii.

"Nu avem inca cifre exacte, dar ne dorim sa plasam cat mai repede cele trei riscuri - cutremur, inundatii si alunecari de teren - in reasigurare. Incercam sa gasim solutia optima pentru pool, astfel incat sa existe si posibilitatea sa nu trebuiasca sa apelam la un imprumut din partea statului permisiv in conditiile legii prin intermediul Ministerului de Finante pentru plata primei de reasigurare", a mai spus seful PAID.

El a precizat ca poate discuta despre o valoare a reasigurarii dupa ce va colecta ofertele celor cinci brokeri.

Bulugea declarase in ianuarie ca prima de asigurare s-ar putea ridica la cateva zeci de milioane de euro, care se plateste in anumite transe, prevazute in contract.

"Incercam sa gasim solutia optima pentru pool, astfel incat sa existe si posibilitatea sa nu trebuiasca sa apelam la un imprumut din partea statului permisiv in conditiile legii prin intermediul Ministerului de Finante pentru plata primei de reasigurare", a mentionat Bulugea, care a adaugat ca doreste sa plateasca reasigurare doar pentru ceea ce se subscrie.

"Dorim sa plasam in reasigurare, cat mai repede, riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren", a mai spus el.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, in timp ce prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. 

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA se fac venituri la bugetul de stat in cota de 40%, venituri la bugetul CSA in proportie de 40%, iar restul de 20% se face venit la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: