Asigurarea obligatorie a locuintelor va fi operationala in al doilea semestru, estimeaza seful PAID

Data publicarii: 17-03-2010 | Actualitate

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor va fi operationala din al doilea semestru al acestui an, iar la sfarsitul lui 2010 ar putea fi asigurate circa 20-25% din toate proprietatile cu destinatia de locuinta, a estimat presedintele PAID, Marius Bulugea.

In Romania sunt estimate circa 8,5 milioane de proprietati cu destinatia de locuinta, din care doar 15% sunt asigurate.

"Incercam sa dezvoltam activitatea, astfel incat legea sa se apropie de start si de activitatea de subscriere. Estimam ca startul va fi cat mai curand", a explicat presedintele Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

El a precizat ca brokerii de reasigurare - Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB si Stellar Re - vor furniza in cateva zile pretul estimativ al reasigurarii, contractul urmand sa fie incheiat cel mai devreme intr-o luna si jumatate.

"In acest moment, cel mai important aspect al activitatii pool-ului este legat de achizitionarea si realizarea sistemului IT, care va trebui sa gestioneze politele vandute si sa poata genera permanent gradul de penetrare si furnizarea listelor persoanelor neasigurate", a mai spus Bulugea.

Contractul pentru furnizarea sistemului IT a fost incheiat cu Essential Systems, a adaugat el, fara sa mentioneze valoarea acestuia.

El a precizat ca aceasta baza de date se va construi in timp, cu ajutorul administratiilor financiare si primariilor, dimensiunea bazei de date urmand sa creasca pe masura ce PAID va avansa in subscriere.

"Consolidarea acestei baze de date presupune un volum semnificativ de munca, intrucat aproximativ 60% din aceasta este pe suport de hartie. Asadar, pentru transferul tuturor informatiilor pe suport electronic, va fi nevoie de prelucrare manuala", a mai spus seful PAID.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, in timp ce prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: