Procesul pentru Topul National al Firmelor Private din Romania ajunge la Curtea Constitutionala

Data publicarii: 19-03-2010 | Actualitate

Curtea de Apel Bucuresti a decis joi sa trimita la Curtea Constitutionala dosarul in care Camera de Comert si Industrie a Romaniei cere ca instanta sa oblige Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii sa renunte la festivalul "Topul National al Firmelor Private din Romania".

Astfel, la termenul de joi al apelului facut de Camera de Comert a Romaniei impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti (TB), prin care cererea facuta la sfarsitul lui 2008 a fost respinsa, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis sa admita o exceptie de neconstitutionalitate initiata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), referitoare la Legea 335/2007, care reglementeaza functionarea camerelor de comert din Romania.

Consiliul a invocat neconstitutionalitatea articolului 28, alineat 2, litera j din Legea 335/2007, care prevede ca una dintre atributiile principale ale Camerei de Comert si Industrie a Romaniei este ca "organizeaza "Topul national al firmelor din Romania" si alte topuri de anvergura nationala si internationala. CNIPMMR a sustinut in instanta ca acest articol de lege ar incalca mai multe prevederi ale Constitutiei Romaniei, printre care articolul 135, alineat 1, potrivit caruia "Economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta", dar si articolul 9, care reglementeaza functionarea sindicatelor si patronatelor, precum si dreptul constitutional la asociere.

De asemenea, CAB a decis suspendarea solutionarii apelului pana cand Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) se va pronunta pe exceptia invocata.

Tribunalul Bucuresti a respins, in luna iunie 2009, cererea facuta de Camera de Comert si Industrie a Romaniei pentru interzicerea Festivalului "Topul National al Firmelor Private din Romania" si, mai mult, a obligat institutia la plata a 15.000 lei daune morale catre CNIPMM.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata, la Curtea de Apel Bucuresti, de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Camera de Comert si Industrie a Romaniei a solicitat instantei, pe 25 ianuarie, sa oblige Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii sa renunte la  festivalul "Topul National al Firmelor Private din Romania", deoarece Camera organizeaza, la randul ei, "Topul national al firmelor din Romania".

Totodata, Camera de Comert si Industrie a cerut Tribunalului Bucuresti sa ii anuleze Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii dreptul pentru aceasta marca si sa ii oblige pe reprezentantii acestui for sa plateasca si despagubiri.

Camera de Comert si Industrie si-a motivat cererea aratand, prin actele depuse la dosar, ca aceasta este responsabila, prin lege, de organizarea unui festival cu denumire asemanatoare, si anume "Topul National al Firmelor din Romania".

"Prin legea 335/2007, Camera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza  <<Topul National al Firmelor din Romania>> si alte topuri de anvergura nationala si internationala, astfel, legea acordand exclusivitate Camerei de Comert, pentru organizarea festivitatii", se arata in actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti de catre reprezentantii Camerei.

De asemenea, Camera de Comert si Industrie considera ca similaritatea denumirilor, identice la nivel conceptual, induce in eroare beneficiarii si creeaza "un risc de confuzie directa sub aspectul provenientei".

De cealalta parte, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a depus o cerere reconventionala, prin care solicita magistratilor sa respinga actiunea Camerei de Comert si Industrie si, mai mult, sa o oblige la plata unor despagubiri in valoare de 15.000 lei, reprezentand daune morale aduse acestui consiliu, "ca urmare a atingerii onoarei si dreptului la imagine".

Confederatia patronala pentru IMM-uri arata ca marca festivalului e inregistrata la OSIM din aprilie 2005 si este valabila pana in anul 2015. Legea prin care Camera de Comert si Industrie poate sa organizeze celalalt festival a aparut in anul 2007, adica la doi ani de la inregistrarea la OSIM a marcii ce apartine Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Consiliul Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii mai arata, in actele depuse la dosarul din instanta, ca organizeaza festivalul "Topul National al Firmelor Private din Romania" inca din anul 1993, festival prin care se promoveaza imaginea intreprinzatorilor din Romania la nivel national si international. Anual, la aceasta festivitate, participa in jur de 1.000 de intreprinzatori.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: