Financial Times: Isarescu considera limitat riscul contagiunii in Balcani a problemelor din Grecia

Data publicarii: 19-03-2010 | Finante-Banci

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, considera ca riscul unei contagiuni in regiune in ceea ce priveste problemele financiare din Grecia este "limitat", intrucat bancile grecesti sunt solvabile si au lichiditati suficiente, a spus Isarescu pentru Financial Times.

El apreciaza ca acordul de la Viena va fi testat acum pentru a treia oara, dupa ce a rezistat in prima faza caderii sectorului financiar la nivel global si apoi crizei politice din Romania.

In urma unei intalniri de la Viena de la finalul lui martie 2009, Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank s-au angajat in fata Comisiei Europene (CE), a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania.

Potrivit analistilor, confruntate cu o comprimare a lichiditatii pe plan local si cu problemele in crestere legate de credite, bancile elene ar putea fi fortate sa isi retraga activele lichide din Romania, Bulgaria si Serbia.

Totusi, temerile legate de o posibila retragere a activelor lichide din Balcani s-au mai temperat, in conditiile in care riscurile legate de o incapacitate de plata a Greciei au scazut.

"Riscul este ca bancile grecesti sa fie supuse unui efort ridicat si sa devina mai putin dispuse sa asigure finantarea subsidiarelor din Europa de Sud", spune analistul Neil Shearing, de la Capital Economics.

National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank au impreuna cea mai mare retea de sucursale in Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia si Romania.

Marinos Stratopoulos, presedintele bancii Vojvodjanska Banka din Serbia, institutie care a fost preluata de NBG in urma cu patru ani spune ca sectorul bancar va fi influentat de actualele probleme financiare ale Greciei.

Cu toate acestea, bancherii eleni spun ca nu au de gand sa se retraga dintr-o regiune cu potential pe termen lung. Cele mai mari patru banci elene raman profitabile, in pofida cresterii alarmante a creditelor neperformante atat in plan local, cat si in cazul subsidiarelor lovite de recesiune din Balcani.

Pe piata din Romania sunt prezente mai multe institutii financiare elene, printre care Alpha Bank, National Bank of Greece - prin Banca Romaneasca -, Eurobank EFG (Bancpost), Piraeus Bank, Emporiki, ATEbank si Marfin.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: