Cele mai ciudate date personale pe care vi le cer bancile: de la pseudonim la expunerea politica

Data publicarii: 22-03-2010 | Finante-Banci

Pseudonimul, "expunerea politica", detinerea unei "functii publice importante", cati bani credeti ca veti rula prin conturi - sunt doar cateva dintre datele dvs. personale pe care vor sa le cunoasca bancherii.

"Asta cu blocarea conturilor este doar sa va sperie, un fel de bau-bau!", ma linisteste domnul de la ghiseu, la o ora dupa ce colega lui de la o alta banca ma amenintase: "Riscati sa nu va mai puteti plati rata la credit. Vi se va bloca contul!". Mai tarziu, la cea de-a treia banca, un domn pare mai dez-orientat decat mine: "Blocarea con-turilor? Nu am primit ceva precis in acest sens. Dar este bine sa va actualizati datele..."

In turul facut pe la cateva dintre bancile din top 10 pentru a afla ce risc daca nu-mi actualizez datele personale, am experimentat diverse stari de spirit, de la indignare, pana la buna dispozitie. Astfel am aflat ca, pe langa nume, CNP, adresa, nationalitate, bancile pot cere clientilor si alte informatii mai mult sau mai putin ciudate.

De exemplu, in formularul pe care l-am primit de la Volksbank exista o rubrica separata unde clientii sunt invitati sa-si treaca inclusiv pseudonimul, dar si sa bifeze o casuta daca este sau nu "persoana expusa politic".

La o unitate BCR din Pajura, cei care se duc sa-si actualizeze datele sunt intrebati, printre altele, despre numarul de copii si al rudelor de gradul intai aflate in intretinere, adica informatii similare pentru acordarea unui credit, chiar daca specifici ca, de fapt, nu vrei un credit, ci doar sa faci un depozit.

Pe formularul de la Banca Transil-vania, de exemplu, mi se cere sa specific daca, in calitate de titular al contului, detin sau nu "functie publica importanta". In plus, aceeasi solicitare este facuta, cateva randuri mai jos, si pentru persoanele care au calitatea de imputernicit.

Tot aceeasi banca vrea sa stie cati bani voi rula prin conturi, adica "pana la 15.000 euro pe zi pe tranzactie" sau daca imi da mana sa "tranzactionez" pana la 250.000 euro pe zi pe tranzactie.

Reprezentantii BRD vor insa sa vada cu cine au de-a face si au pregatit casute cu referire la nivelul studiilor (gimnaziale, BAC, BAC si scoala tehnica, scoala profesionala, primare/fara studii sau superioare)

Adresa de posta electronica, numele angajatorului sau natura activitatii proprii, numele beneficiarului real al contului sunt alte informatii pe care unii bancheri doresc sa le afle despre cei care le sunt clienti.

Potrivit Asociatiei Romane a Ban-cilor, campania de actualizare a datelor despre clientii proprii asigura respectarea prevederilor legii pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor. Cu circa 10 zile inainte de expirarea termenului pana la care cele mai multe dintre banci trebuie sa raporteze la BNR actualizarea datelor personale ale clientilor, functionarii de la ghisee ne indeamna sa completam datele personale, dar unii recunosc faptul ca nu au "nimic scris care sa prevada blocarea con-turilor" in cazul in care clientii nu se conformea-za. Pe scurt, este vorba despre un regulament al BNR din 2008, al carui termen a fost prelungit pana la finele lunii martie. Cei care au conturi la mai multe institutii bancare vor fi nevoiti sa isi actualizeze datele personale la toate bancile cu care lucreaza.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: