Capitala nu ofera niciun loc de munca absolventilor de facultate, potrivit ANOFM

Data publicarii: 22-03-2010 | HR/Cariere

Au vrut sa isi asigure un viitor mai bun facand mari sacrificii financiare si urmand cursurile unei universitati din Romania. Dupa cativa ani de invatat, cand in sfarsit a venit vremea sa se "intretina" singuri, tinerilor proaspeti absolventi li se inchid usile in nas. Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in Bucuresti, nu se ofera niciun loc pentru persoanele fara "vechime".

Bucurestiul este unul dintre cele mai importante centre universitare din tara. Tineri din toate orasele Romaniei vin in Capitala sa urmeze cursurile unei facultati, fara sa stie insa ca universitatile pe care le aleg nu le asigura automat si un loc de munca dupa aceea.

Potrivit Codului Muncii, perioada studiilor universitare ar trebui sa fie considerata "vechime" de catre angajatori. Insa numai teoria spune asta, caci realitatea este cu totul alta, in special pe perioada crizei financiare.

Managerii din Bucuresti nu sunt interesati sa angajeze proaspeti absolventi, tocmai pentru ca nu au  vechime in munca.

"Nu sunt locuri speciale pentru absolventii de universitati. Piata fortei de munca este saturata in acest moment. Sunt foarte multi oameni cu experienta aflati in somaj, iar angajatorii isi fac echipele din cele mai calificate persoane pe care le gasesc", a explicat directorul coordonator adjunct al Directiei Managementul Pietei Muncii din cadrul AMOFM, Maria Vintila.

De obicei, in fiecare toamna, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca organizeaza o bursa a locurilor de munca pentru absolventi. La  editia din 2009, din Bucuresti au participat peste 2.600 de persoane, dintre care numai 1.200 au fost selectate in vederea incadrarii. Restul, au fost nevoiti sa aleaga meserii pe care le-ar fi putut practica si fara studii superioare, si probabil si pe bani mai putini.

Dintre cele 1.200 de persoane selectate, numarul celor angajate a fost insa mult mai mic. Potrivit ANOFM, Capitala nu se afla in topul judetelor cu cele mai multe persoane incadrate pe loc. Acestea au fost Hunedoara cu 148 de incadrari, Constanta cu 49, Dolj cu 43 si Arad cu 36 de incadrari.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: