Presa austriaca: Volksbank vrea sa plece

Data publicarii: 24-03-2010 | Finante-Banci

Oesterreichische Volksbanken AG, mama Volksbank Romania, se gandeste sa renunte la afacerile din Europa Centrala si de Sud-Est, anunta agentia austriaca Die Presse, citata de Bloomberg. Tranzactia ar urma  sa se faca pentru aproximativ 1,1 miliarde euro. Printre numele vehiculate in ultima vreme in ceea ce priveste o eventuala fuziune sau chiar achizitie a Volksbank se numara si Raiffeisen Zentralbank AG, grup austriac cu o prezenta puternica in Europa de Sud-Est, inclusiv in Romania.

Daca Raiffeisen ar reusi sa cumpere Volksbank, atunci ar lua nastere un al treilea gigant local, dupa BCR si BRD, care domina de ani de zile topul bancilor dupa active. In fapt, ar fi pentru prima data cand pozitia a doua din top, ocupata de BRD, ar fi serios pusa in pericol de o entitate care, potrivit datelor raportate pentru 2009, ar avea o cota de piata de 12,7%, fata de 15%, cat are BRD.

Volksbank a fost in 2008 una dintre cele mai agresive banci locale, reusind, pe final, sa ajunga pe locul al treilea in topul bancilor. Cu toate acestea, din cauza faptului ca portofoliul este format aproape integral din credite ipotecare, iar piata imobiliara a suferit masiv anul trecut, Volksbank a fost una dintre cele doua banci de dimensiuni medii care au inregistrat pierderi. Pe de alta parte, Raiffeisen Romania a anuntat chiar ieri un profit net de 74 milioane euro pentru 2009.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: