Plata TVA la incasarea facturii, o masura aprobata pentru intreg mediul de afaceri

Data publicarii: 24-03-2010 | Finante-Banci

Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede ca TVA catre Bugetul de stat sa fie platita in termen de 30 de zile de la data incasarii contravalorii facturilor aferente serviciilor prestate sau  produselor livrate, si nu la emiterea lor. Pentru acest act normativ, votul decisiv apartine deputatilor.

Presedintele Comisiei de buget finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a declarat ieri pentru "Financiarul" ca proiectul de lege promovat de PD-L si adoptat luni seara de Senat "intra in conflict cu reglementarile UE". "Nu se poate face o reglementare diferentiata intre tarile membre. La nivelul Uniunii este un sistem unitar, iar o modificare (precum cea propusa de PD-L - n.r.) ar avea efecte in privinta liberei circulatii a produselor", a explicat deputatul PSD.

Acesta a aratat ca, in prezent, singura exceptie de taxare inversa este acceptata in zonele de operatiuni cu risc mare de evaziune, de exemplu in comertul cu fier vechi. In opinia sa, un asemenea proiect nu ar trebui adoptat de Parlament si probabil ca pana la votul final din Camera Deputatilor PD-L va primi instructiunile necesare pentru a respinge aceasta propunere de modificare a Codului Fiscal.

Guvernul isi nuanteaza pozitia

"Propunerea are un impact bugetar negativ de minus 2,2 miliarde de lei pentru a doua jumatate a anului 2010, iar pentru 2011 de aproximativ minus 2,5 miliarde de lei", a declarat Gratiela Iordache, secretar de stat in MFP. Desi in cadrul dezbaterilor din Senat pozitia MFP a fost una categoric impotriva acestui act normativ promovat de PD-L, in punctul de vedere transmis Parlamentului, guvernul isi nuanteaza pozitia. "In conditiile in care totusi legiuitorul va decide adoptarea unei astfel de masuri, propunem ca aceasta sa se aplice doar pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii care au ca beneficiar institutii publice finantate din Bugetul de stat", precizeaza Executivul.

De altfel, unul dintre initiatori, senatorul Orest Onofrei, declara recent ca, in urma discutiilor avute cu ministrul Finantelor, s-a ajuns la concluzia ca o astfel de masura poate fi luata doar in cazul facturilor emise pentru bunuri si servicii achizitionate de institutiile de stat.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: