Adrian Vasilescu, despre aprecierea leului: O banca a primit bani de la mama ei

Data publicarii: 24-03-2010 | Finante-Banci

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca aprecierea leului de marti este un semn bun, dar ca este doar o intamplare fericita, nu putem vorbi despre o tendinta. Leul a inregistrat marti cel mai mic curs, de la 7 ianurie 2009 - 4,07 lei.

Vasilescu stie secretul pentru care leul s-a apreciat atat de mult: "una dintre bacile romanesti cu capital strain a primit bani de la mama ei". Cosilierul BNR a explicat ca banii primiti de respectiva banca au trebuit sa fie schimbati din euro, pentru a putea fi inregistrati in contabilitate, aducand o suma considerabila pe piata valutara.

Analistii considera ca leul s-ar mai putea aprecia in perioada urmatoare, datorita sumelor de bani care vor fi trimise de romanii care lucreaza in strainatate. Vasilescu nu a comentat acest aspect. El a spus ca, daca BNR face o analiza, o tine pentru ea, pentru a nu influenta piata, iar cei care fac prognoze privitoare la cursul valutar nu sunt constanti.

"Anul trecut, analistii spuneau ca euro va ajunge la 4,75 lei. Anul acesta, aceiasi analisti au trecut de partea leului", a spus Adrian Vasilescu.

Economistul sustine ca faptul ca raportul leu/euro oscileaza si nu putem vorbi despre un trend de apreciere sau de depreciere, este in folosul economiei nationale, ferind piata valutara de speculatori.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: