Dezvoltatorii vor sa atraga in conflictul cu ANAF si cumparatorii

Data publicarii: 25-03-2010 | Imobiliare

In baza unui ordin emis de ANAF in septembrie anul trecut, persoanele fizice care au vandut intre 2004-2009 mai mult de o locuinta intr-un an ar trebui sa plateasca retroactiv TVA  Vanzatorii se indreapta acum impotriva cumparatorilor, chemati sa achite in solidar.

Dezvoltatorii persoane fizice au inceput sa trimita notificari prin care anunta cumparatorii de locuinte ca, in cazul in care ANAF ii va chema in instanta pentru plata retroactiva a TVA, acestia isi rezerva dreptul de a cere in judecata clientilor sai plata in solidar a sumelor revendicate de catre Fisc.

In cazul in care vanzatorii persoane fizice vor fi declarati platitori de TVA, sute de mii de procese intre acestia si organele Fiscului, precum si cele dintre cumparatori si vanzatori de proprietati imobiliare se vor declansa peste tot in tara. Potrivit unor cifre neoficiale, in cauzele ridicate la instante in jurul problemei TVA retroactiv ar putea sa se implice peste 75.000 de persoane fizice vanzatori si peste 300.000 de cumparatori.

Este posibil ca si notarii, cei in a caror obligatie intra calcularea si colectarea TVA, sa fie chemati in instanta la plata in solidar a taxei solicitate, declara Mihai Florescu, reprezentantul proaspat infiintatei Asociatii a Cumparatorilor cu TVA retroactiv (ACTVA). Reprezentantii Fiscului sustin ca aceia care vor fi urmariti sunt investitorii si speculatorii mascati sub forma persoanelor fizice. Insa este putin probabil ca acestia sa nu se intoarca impotriva clientilor sai, cumparatorii de locuinte, care potrivit legii sunt obligati sa suporte plata TVA. Mai mult, consumatorul final plateste nu doar TVA retroactiv, ci si penalitatile de 36% pe an.

Cand se razgandeste ANAF

Avocatul Ionut Mateescu spune ca, in perioada anilor 2002-2008, aceleasi prevederi legale au fost interpretate de catre organele fiscale ale statului la modul ca persoanele fizice nu platesc TVA. In 2009 s-au razgandit, punand pe jar zeci de mii de persoane care au derulat tranzactii imobiliare. "Din punct de vedere legal, in perioada mentionata nu exista nicio obligatie pentru persoanele fizice sa plateasca TVA. Mai mult, daca vreun dezvoltator persoana fizica ar fi vrut sa se inregistreze ca platitor de TVA, Fiscul nu avea cum sa-i permita acest lucru, pentru ca lipsea mecanismul legal. Trebuia ori sa se inregistreze ca PFA ori ca SRL", explica Mateescu. Avocatul precizeaza ca, potrivit legii, taxa pe valoarea adaugata este o taxa platita de catre consumatorul final, in cazul nostru fiind vorba despre proprietarul de locuinta. "ANAF are la dispozitie o reglemenatre potrivit careia vanzatorul plateste in solidar taxa pe valoarea adaugata. In realitate, organul fiscal nu-l cheama pe vanzator sa plateasca in solidar cu cumparatorul, ci il obliga pe vanzator sa plateasca in locul acestuia", explica avocatul Mateescu. Potrivit legii, doar daca un cumparator este declarat in incapacitate de plata vanzatorul preia sarcina platii.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: