AMCC: Creditele neperformante se vand la cel mult 9% din valoare, iar creantele din telecom la 12%

Data publicarii: 26-03-2010 | Finante-Banci

Bancile au acceptat in negocierile cu companiile de colectare a creantelor comerciale sa recupereze intre 7 si 9% din datoriile clientilor rau platnici, in timp ce firmele de telecomunicatii vand creante cu circa 12% din valoare, a declarat presedintele AMCC, Cristian Ionescu.

"Bancile au vandut masiv din creditele neperformante si si-au externalizat activele imobiliare, deschizand alte entitati comerciale pentr a-si ascunde creditele neperformante", a explicat presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).

"Creditele neperformante ale bancilor se vand in prezent cu 7-9% din valoare, fata de 20-25% in anii anteriori. Este nivelul minim acceptat de entitatile bancare, care au decis sa intre in asteptare pana la o crestere a pietei imobiliare sau sa vanda pe ascuns, pentru a nu prabusi si mai mult piata", a completat el.

In schimb, pe segmentul telecom pretul nu a cobarat sub 12% din valoarea datoriei de recuperat, a precizat Ionescu, adaugand ca, in prezent, creditele neperformante ale bancilor si facturile neplatite catre firmele din domeniul telecom reprezinta aproape 100% din totalul pietei creantelor comerciale.

Cheltuielile pentru recuperarea unui leu din totalul creantei "au crescut in 2010 cu 10-15%, in conditiile in care randamentul recuperarii datoriilor a scazut la 20-25%".

"Foarte multe companii au pierdut, pentru ca si-au calculat randamente pentru recuperarea creantelor mai mari de 25% si nu au luat in calcul cresterea cheltuielilor cauzate de timpul pentru recuperarea acestora si de nevoia de crestere a numarului de salariati. Profitul unei companii se poate situa in acest an undeva intre 10% si 15%", a mai spus Ionescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: