FMI prognozeaza o crestere de 2 la suta in tarile din Europa Centrala si de Est

Data publicarii: 29-03-2010 | International

FMI prognozeaza o crestere de 2 la suta din PIB in Europa Centrala si de Est in 2010, se arata intr-un articol din IMF Survey Magazine, intitulat 'Difficult Choices Ahead for Europe's Policymakers' (Optiuni dificile pentru factorii de decizie europeni).

Zona central si est-europeana a fost lovita dur de criza din cauza legaturilor comerciale ale statelor din regiune si a dependentei de fluxurile de capital.

'Desi cele mai multe tari din regiune vor inregistra cresteri economice pozitive in 2010, nu este previzibila o revenire la ratele inalte de crestere de dinaintea crizei globale. Exporturile se relanseaza, dar cererea interna va ramane slaba.

Pentru a stimula cresterea economica, statele emergente din Europa vor fi nevoite sa isi reconsidere modelele de crestere. Multe tari ar trebui sa isi diminueze dependenta de domenii precum cele bancar, constructii si imobiliar - care au cunoscut o dezvoltare exploziva inainte de criza - si sa se concentreze in schimb pe dinamizarea prezentei lor pe pietele mondiale', se arata in articolul care analizeaza situatia din Europa in perspectiva apropiatei vizite pe care directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn, o va face in Polonia si Romania, in zilele de 29-30 martie.

Sarcina critica pentru tarile din Europa de Vest va fi reducerea datoriei publice la niveluri sustenabile, pentru a reduce temerile privind stabilitatea economica.

'Analiza FMI arata ca pana in 2014, datoria publica va atinge o medie de 110 la suta din PIB in economiile avansate din tarile occidentale, cu 35 la suta mai mult decat in perioada de dinaitea crizei.

Dificultatea va fi sa se consolideze politica fiscala fara a submina relansarea, care este inca fragila in multe tari din zona euro', arata autorii articolului, care spun ca FMI estimeaza in 2010 o crestere economica de 1 la suta pentru statele din zona euro.

Autorii articolului mai amintesc de necesitatea redefinirii arhitecturii financiare a Europei, inclusiv prin crearea unei 'European Resolution Authority', idee lansata de Staruss-Kahn la Comisia Europeana si comparata cu un detasament de pompieri ai bancilor, capabili sa detecteze rapid germenii crizei si sa aiba autoritatea si competenta de 'a stinge focul' care ar putea genera o noua criza.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: