Romania ar putea ramane in criza inca 1-2 ani, fara masuri de relansare

Data publicarii: 29-03-2010 | Economie

Presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903), Cezar Coraci, a declarat luni ca am putea asista la o continuare a crizei in Romania inca 1-2 ani, precizand ca marile oportunitati de relansare economica la nivel global sau comunitar ar putea fi pierdute de tara noastra.

"Ne aflam intr-o etapa critica a istoriei. Omenirea este pe punctul de a depasi cea mai devastatoare criza financiara de dupa anii '30 cu costuri teribile pentru populatia intregii planete. Desi exista o previziune pozitiva a evolutiei economice cu o posibila crestere la nivel global in anul 2010 de 3,9% (1% in zona euro), trebuie sa fim constienti ca redresarea va avea viteze foarte diferite, cu diferente foarte mari intre tarile lumii sau inte tarile membre UE", a afirmat Cezar Coraci.

Potrivit repezentantilor UGIR-1903, primele rezultate ale anului 2010 nu evidentiaza depasirea crizei economice. "Chiar daca productia industriala a inregistrat cresteri fata de perioada similara din anul precedent, valoric, aceasta se situeaza la nivelul din 2007", au mentionat reprezentantii confederatiei patronale.

Acestia mai spun ca anul 2010 se anunta deosebit de dificil si ca primele doua trimestre vor fi problematice.

"Declinul economic al Romaniei in anul 2009 a insemnat o contractie de 7,1% a PIB, fata de 2008, o diminuare cu aproape 25% a comertului international de bunuri si servicii si atingerea valorii ratei somajului de 7,8%. Investitiile in economie s-au redus cu 29,1%, investitiile straine directe sunt doar 50% din cele inregistrate in 2008, iar deficitul bugetar a atins 7,4% din PIB", au adaugat reprezentantii UGIR-1903.

Reprezentantii UGIR-1903 au precizat ca multe din masurile anticriza ale programelor anuntate de Guvern au fost realizate partial, iar efectele generale ale aplicarii acestora, pana in prezent, sunt reduse.

De asemenea, potrivit unui raport al UGIR-1903, economia romaneasca a pierdut de la inceputul crizei 550.000 de locuri de munca, adica peste 16% din efectivul initial de salariati, dintre care circa 220.000 din industria prelucatoare.

UGIR-1903 este una dintre cele mai mari confederatii patronale din Romania, avand ca membrii firme din toate domeniile de activitate, din toate judetele si insumeaza peste 15% din salariatii Romaniei si 35% din productia industriala. UGIR-1903 reprezinta mai ales domeniile chimie si petrochimie, textile, servicii publice, agroalimentara, constructii de masini, electronica, edituri poligrafie si sanatate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: