Ratificarea Scrisorii de intentie catre FMI si a memorandumului suplimentar cu UE, aprobata de Senat

Data publicarii: 30-03-2010 | Economie

Senatorii au aprobat luni OUG 10/2010, privind ratificarea Scrisorii de intentie catre FMI si OUG 11/2010, privind ratificarea Memorandumului suplimentar de intelegere dintre Romania si UE, dezbaterea nefiind lipsita de dispute intre putere si opozitie.

Ordonanta privind ratificarea Scrisorii de intentie, semnata la 5 februarie 2010 de autoritatile romane si aprobata de FMI la 19 februarie, a fost aprobata cu 62 de voturi pentru, 18 impotriva si 18 abtineri. Aceasta prevede suplimentarea partii de imprumut alocata Ministerului Finantelor Publice cu aproximativ 420 de milioane de euro (383.000.000 DST), reprezentand jumatate din transa a IV-a a FMI, pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice guvernamentale.

Senatorul PNL Ioan Ghise anuntase ca PNL va vota impotriva aprobarii Ordonantei, motivand ca imprumutul de la FMI a fost contractat "fara baza legala" si fara ca Parlamentul sa isi fi dat acordul prin vot.

"Imprumutul de 20 de miliarde de euro a fost facut fara sa existe baza legala. Fiecare cetatean roman salariat este obligat sa plateasca o datorie de aproximativ 1.500 de euro, fara ca reprezentantii lui legali, ma refer la Parlament, sa-si fi exprimat acordul prin vot. Un numar restrans de persoane a decis, uzurpand calitatea oficiala a Parlamentului de a aproba prin lege un asemenea imprumut", a spus Ghise.

Senatorul PNL l-a acuzat indirect pe presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu pentru contractarea acestui imprumut, "fara de lege", spunand ca in decizie puteau fi implicate doar patru persoane: presedintele Romaniei, guvernatorul BNR, ministrul de Finante si premierul. "Prin eliminare si prin relatarile oficiale descoperim ca decizia s-a luat intre 6 si 8 martie 2009, intre doua persoane din cele patru, si daca tinem seama de ierarhia de partid va veti da seama ca nu ministrul de Finante a decis (...), nici prim-ministrul, asadar doua persoane au decis in numele Parlamentului si al poporului roman", a conchis Ghise.

Social-democratul Sorin Bota a anuntat ca PSD se va abtine de la vot, spunand ca votul pe acest acord ar fi dat "post-factum", in conditiile in care imprumutul a fost contractat deja in 2009. "Pentru modul in care a fost gestionat acest imprumut si pentru faptul ca nu exista transparenta in utilizarea lui, grupul PSD se va abtine de la a vota acest proiect", a spus Bota.

Senatorii au mai aprobat impreuna cu Scrisoarea de intentie si modificarea Ordonantei de urgenta 99/2009, privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre FMI si Romania semnat la 24 aprilie 2009, precum si Scrisoarea suplimentara de intentie, semnata de autoritatile romane pe 8 septembrie 2009. Aceste scrisori reglementeaza sumele din imprumut ce vor fi alocate beneficiarilor, respectiv Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor Publice. Potrivit Acordului, transa a IV-a va fi trasa concomitent cu transa a III-a.

Pe de alta parte, senatorii au mai adoptat si OUG privind ratificarea memorandumului suplimentar de intelegere dintre Uniunea Europeana si Romania, semnat la Bucuresti, la 18 februarie 2010 si la Bruxelles, la 22 februarie 2010, Memorandumul de intelegere dintre CE si Romania, semnat la Bucuresti si la Bruxelles la 23 iunie 2009 si completarea OUG nr.82/2009 pentru ratificarea Memorandumului de intelegere dintre CE si Romania, semnat la Bucuresti si la Bruxelles la 23 iunie 2009, si ratificarea Acordului de imprumut, in suma de pana la 5.000.000.000 euro, dintre Romania, in calitate de Imprumutat, BNR, in calitate de agent al Imprumutatului, si UE, in calitate de Imprumutator.

Ordonanta prevede acordarea celei de-a doua transe din imprumutul contractat cu UE.

Proiectul a obtinut 70 de voturi pentru, 12 impotriva si 11 abtineri, fiind adoptat fara dezbateri.

Aceste acte au fost aprobate si de catre Camera Deputatilor pe 17 martie. Senatul este for decizional.

NewsIn